HírekKiegészítők

Huawei Freebuds 3 ANC headset teszt

A Kirin A1 audio chip a Huawei Freebuds 3 headsetben debütált elsőnek, amivel a gyártó eddigi legkomolyabb audio kiegészítője került piacra, kérdés azonban, hogy miképpen szerepel a konkurensekkel szemben.

Huawei Freebuds 3 ANC headset teszt

Az IFA 2019-en bemutatott Freebuds 3 kellemes funkciókat ígért, mint a gyorstöltés, a vezeték nélküli töltés, a szuper minőség és az aktív zajszűrés, aminek az árát is megkéri a gyártó, hiszen Magyarországon kb. 60 ezer forintba kerül a kiegészítő.

A legnépszerűbb TWS (True Wireless Headset) valószínűleg az Apple AirPods sorozata, amelyre több ponton hasonlíthat a Freebuds 3, ami nem meglepő, hiszen egy ilyen kiegészítőnél, amelyet a fülbe kell helyezni, viszonyleg kevés mozgástere van a gyártóknak, hogy ergonómikus és jól működő dizájnt rakjanak össze. Persze azt nem lehet állítani, hogy 1:1-ban másolat volna a dizájn. Ráadásul fontos, hogy a Freebuds 3 fehér mellett fekete színben is elérhető és jön a piros is.

Már az Apple megoldásának bemutatójakor is tartottam tőle, hogy mennyire lesz ez maradandó a fülben. Bár számos hírt olvasni, amikor emberek az AirPodsaikat vadásznák a metrósínek közül, ennek ellenére ahogyan az Apple megoldása, úgy a Freebuds 3 sem igazán akart kiesni a fülemből. Viszonylag jól illeszkedik, ott maradt, még sportolás során is, igaz esetemben némileg nyomta a fülemet. Ezzel azonban számolni kell minden olyan fülhallgató esetén, amely nem cserélhető gumipárnával rendelkezik.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Mindkét oldalon érintésérzékeny a borítás, aminek segítségével bizonyos funkciókat lehet elérni. A bal oldalon a dupla érintéssel az aktív zajszűrés kapcsolható be, vagy ki, míg a jobb oldalival a zenét lehet vezérelni alapértelmezetten, de az AI Life app lehetőséget kínál a funkciók módosítására.

AI Life

Ez az alkalmazás lehetőséget nyújt több más Huawei kiegészítő mellett a Freebuds 3 beállításaira, kezelésére.

Maga a headset csatlakoztatása EMUI 10-es eszközön a legkönnyebb, hiszen a töltőtok fedlapjának felnyitásakor pop-up ablakkal felugrik a jelzés, hogy csatlakozott a kiegészítő, illetve jelzi rögtön a töltöttséget is minden egység számára.

Huawei Freebuds 3 ANC headset teszt

Az AI Life indítása után a saját készülékek után kiválasztható a Freebuds 3 (ha nincs más olyan kiegészítőnk, ami támogatja ezt az appot, akkor nem is lesz más eszköz itt). Megnyitva a headsetet, rendkívül egyszerű felületet kapunk. Láthatjuk a kiegészítőt, alatta, hogy csatlakoztatva van. Ha igen, akkor a jobb és bal fülhallgató és tok töltöttségét is megismerjük, itt beállítható a gyorsindítók vezérlése, illetve a zajszűrés is, amelyet ráadásul vezérelni is lehet, milyen mértékű legyen. Van Súgónk, de ez sajnos még csak angolul érhető el, illetve van frissítés menüpont is.

A frissítés rész azért is fontos, mert már nem csak a telefonoknál számít a frissítés, hanem a smart headseteknél is. Amíg használtam a headsetet, három update is jött rá, egyik hozzáadta például azt a hiányzó funkciót, hogy a folyamatban lévő hívást le lehessen tenni a telefon nélkül, míg a másik kijavította azt a hibát, amely során az egyik fülhallgató hamarabb lemerülhetett, mint a másik. Ez is jelzi, hogy nem tökéletes termék a Freebuds 3, viszont a Huawei gőzerővel dolgozik azon, hogy azzá váljon.

Hangzás

A HiSilicon Kirin A1-es chip felel a Bluetooth 5.1 párosítási lehetőségért, illetve az audio élményért. A Huawei 2,3 Mbps-os, elképesztően nagy adatátviteli sebességet ígért Bluetooth-on keresztül, ami még jobb zenei élményt nyújt, ezzel csak az a baj, hogy a különböző zenei megoldások nem feltétlenül támogatják még ezt.

Huawei Freebuds 3 ANC headset teszt

A legtöbb felhasználó ma még YouTube Premiumon, Deezeren, vagy Spotify-on keresztül hallgat zenét, rosszabb esetben letölti azt, akárt jelentősen rosszabb minőségben. A Huawei Freebuds 3-nak egyáltalán nincs rossz hangzása, elég hangos, nem rossz a dinamikatartománya, még ha túl erős mély nincs is benne (méretéből adódóan), azonban valószínűleg a legtöbb felhasználó nem a maximumot fogja kihozni a lejátszójának köszönhetően.

Az aktív zajszűrés számomra kicsit szegényes volt benne. Nem volt egyszerű helyzete a Huawei-nek, hiszen két viszonyítási alapom volt a teszt során, egy méretes Plantronics BackBeat Pro over-ear fejhallgató, illetve egy vezetékes Huawei CM-Q3-as USB-C-s headset. Mind a két kiegészítő erőteljesebb, tisztább zajszűrést kínál, itt viszont meg kell említenem, hogy a Huawei Freebuds 3 méreteiből ítélve nem is lehet sokkal többet kihozni. Azt remélem, hogy ezen még valamit csiszol frissítéssel a jövőben a Huawei, viszont hogy mennyire lehet feljavítani ezt még, az számomra kérdéses.

A Huawei büszke volt a speciális szélzajszűrős mikrofon csatornákra, amelyek lehetővé teszik a jobb minőségű telefonbeszélgetéseket. A tesztek során azt tapasztaltam – illetve akikkel telefonáltam, hogy én jól hallom őket. Ők is, utcán sétálva a szél sustorgását kevésbé hallották, azonban a hangom hasonló volt, mint mikor kihangosítva telefonál az ember az autóban. Érthető, tiszta volt a hang, de nem olyan minőség, mint mikor közvetlenül a mikrofonba tud beszélni valaki.

A Freebuds 3 többféle töltési megoldást is kínál. USB-C-n keresztül 6 wattos teljesítménnyel lehet feltölteni, ez egyébként viszonylag hamar feltölti. Van viszont vezeték nélküli opció, 2 wattos teljesítménnyel. Ezt igazából a Huawei CP60-as Qi töltővel reálisnak tartom, azonban a P30 Pro, vagy Mate 20 Pro, esetleg Mate 30 Pro fordított vezeték nélküli töltésével nem. Ehhez a telefon hátlapjára kellene tenni a töltőtokot, azonban nehézkes megtalálni a pontos pozíciót hozzá, a lefordított telefon esetén a kijelző karcolódásának lehetősége fennáll. De opcióként elérhető, így ha valaki útközben használná a headsetet, de az lemerül, fel tudja gyorsan tölteni.

A két fülhallgató nálam a bekapcsolt aktív zajszűréssel kb. 2,5 órát üzemelt egyhuzamban. Kikapcsolt ANC mellett még egy órát tudott ráhúzni. Ha lemerül a fülhallgató, a töltőtokba visszahelyezve feltölthető gyorsan.

Huawei Freebuds 3 ANC headset teszt

A Huawei Freebuds 3 összességében nem egy rossz headset, azt tudja, amit kell neki: tiszta, jó hangzás, rendkívül kis, könnyen hordozható méretben. De többet nem mutat. Az ANC kifejezetten gyenge még (remélem csak egy jövőbeli frissítésig), mellette pedig semmi világmegváltót mutat. Persze nem is ezt várom el egy headsettől. Én a 60 ezer forintos árát kicsit magasnak érzem ebben a formában, viszont irrálisnak nem nevezhető.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával