Hírek

Huawei Matebook 13 (2020) bemutató

Már a második Matebook 13 generáció jelenik meg Magyarországon, kívülről alig látható változás, belül pedig egy kellemes hardveres upgrade várja a vásárlókat.

Huawei Matebook 13 (2020) bemutató

A 2019-es Matebook 13-hoz képest kívülről nem sok változás van, inkább a hardveres frissítésnek örülhetünk, valamint annak, hogy szélesedett a repertoár, hiszen már kétféle felszereltséggel is választható a széria.

Egy vékony, prémium notebookról beszélhetünk, nem elszabadult árazással, bár azért ebben az ártartamonyban, ahol a Huawei nyomul vele, erős a verseny. Teljesen fém, sötétszürke házat kapott, amely kidolgozása rendkívül precíz, nagyon kellemes a fogása.

Összecsukva a 2015-ös Macbook Pro notebookomhoz képest meglehetősen kicsi, kompakt a Matebook 13, hiszen a szélessége 286 mm, a magassága 211 mm, ehhez pedig 14,9 mm vékonyság és 1,3 kg körüli tömeg párosul, ezzel pedig rendkívül könnyen hordozható, mellé elegáns és tetszetős is.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Huawei Matebook 13 (2020) bemutató

Felnyitva a fedlapot az egyik kedvenc részem a notebooknak a kijelzője. A 13″-os képátló ideális azoknak, akik nem szeretnének egy óriási nagy kijelzőt, viszont nem is kicsi. A hasznos méretet növeli az, hogy 3:2 képaránnyal rendelkezik, ami miatt függőlegesen magasabb a megjelenítő arányait tekintve, mint egy átlagos notebook esetében, ez főleg webböngészéskor tud nagyon jól jönni, több a megjeleníthető információ. Az IPS panel 2160×1440 képpont felbontású, kisebb, mint a Matebook X Pro 3K-s kijelzője, azonban minőségében nem érezhető minőségromlás az alacsonyabb felbontás okán. A betekintési szögek jók, azonban a 300 nites fényerősség lehetne magasabb. Direkt napsütésben szinte olvashatatlan a képernyő, illetve a tükröződés jelentős még ekkora fényerőnél.

Huawei Matebook 13 (2020) bemutató

Mivel a MateBook 13 drágább, Core i7-es verziója érintőképernyős, így egyes esetekben lehet akár plusz is (én kb. sosem használtam), viszont így az ujjlenyomatok tovább ronthatnak a képernyő láthatóságán. A Core i5-ös modellbe nem került érintőpanel.

A billentyűzet elég nagy, méretes gombokkal rendelkezik, optimális méretű billentyű-közökkel. A megfelelő helyen van í betű, nagy enter, így teljeskörű a magyar kiosztás. Egyedül a navigációs nyilak esetében a fel-le kombináció ami kicsi, két félgomb méretű, ez az egy, ami lehetne nagyobb.

Huawei Matebook 13 (2020) bemutató

Ez a Matebook is rendelkezik billentyűzet világítással, maguk a gombokon lévő betűk és a körvonal is. Háromállású kapcsolcsoló van rá, kikapcsolat, közepes és max fényerő opciót választhatunk, nincs fokozatos állítás.

A jobb felső sarokban lévő bekapcsológomb egyúttal ujjlenyomat olvasó szenzor is, ami tökéletesen együttműködik a Windows Hello szolgáltatással. Kikapcsolt állapotban megnyomva a gombot bekapcsol a rendszer és az azonosítás is megtörténik, nem kell többször megérinteni miatta a gombot.

Huawei Matebook 13 (2020) bemutató

Bár a kijelző 3:2 képarányú, a touchpad nem követi ezt, széles, viszont nem túl magas. Bár nagy a felülete, egy magasabb kivitelezés sokkal több hasznos területet adhatna, viszont gyakorlatilag erre a jelen koncepciónál nem maradt hely a méretes billentyűzet miatt. A működése nem rossz, bár sajnos a régi MacBook Pro működési minőségét nem tudja elérni.

A vékony készülékházon mindösszesen két USB-C csatlakozót és egy jack csatlakozót találunk oldalt. Sajnos csak a baloldali csatlakozó használható töltésre. Ha hagyományos USB Type-A kiegészítőt dugnánk a gépre, pl. bármilyen pendrive-ot, vagy nyomtatót, esetleg HDMI-n keresztül egy tévét, akkor ehhez a dobozban megtalálható AD11-es adapterre lesz szükségünk.

Huawei Matebook 13 (2020) bemutató

Nézzünk a Matebook 13 belsejébe is

Immáron kétféle konfigurációval szállítja a Huawei azt, az olcsóbb kiadást Intel Core i5-10210U, a drágábbat Core i7-10510U processzorral.

A Core i5-ös modell esetén integrált grafikus egység és 8 GB DDR4 RAM áll rendelezkésre, míg a Core i7-es modell jobban felszerelt, hiszen NVIDIA GeForce MX250-es grafikus kártyát és 16 GB RAM-ot kapott. A háttértár mindkét esetben 512 GB kapacitású SSD.

Huawei Matebook 13 (2020) bemutató

Amit sajnálhatunk, hogy az i5-ös modell is csak 8 GB RAM-ot kapott, ami nem is bővíthető. Sajnos 2020-ban azért hosszú távban gondolkodva bizony jól jöhetne a 16 GB RAM, ha csak egy egyszerű Chrome alkalmazást nézünk, sok megnyitott oldallal, hamar kevés lehetne a meglévő RAM és nem beszéltünk még az esetlegesen komolyabb prezentációkról, táblázatokról.

Hozzám tesztre a Core i7-es verzió érkezett, sebességbeli különbséget nem igazán éreztem a hétköznapi életben a 3,5 éves Core i5-ös MacBook Pro modellemhez képest, ha csak nem a kétszer annyi RAM-nak nem láttam előnyét néha.

Bár ebben a modellben van egy dedikált MX250-es grafikus kártya, ezzel játszani nem fogunk. Egyszerűen ez egy belépőszintű kártya, aminek esetleg Photoshop, vagy videóvágás során lehetne némi haszna a számítások elvégzéséhez, viszont játékra közel alkalmatlan a legtöbb normális grafikával ellátott játék esetben.

Huawei Matebook 13 (2020) bemutató

Az alsó borítás alatt ugyan két ventilátor is biztosítja a hűtést, azért ebbe a szűk burkolatba, a Core i7 és az MX250 szépen tud melegíteni, ha esetleg a terhelést megemelem. Úgy tűnik, hogy a billentyűzet jobb felső részén van a hőmérsékleti gócpont.

A Matebook 13 egyik nagyon hasznos funckiója, amit imádtam, a Huawei Share, amit kizárólag egyes Huawei és HONOR okostelefonokkal lehet kihasználni. Ez még tavaly csak gyors fájlátvitelben merült ki, azonban a Huawei Share OneHop fejlesztéssel már arra is lehetőség van, hogy a Matebook 13 képernyőjén viszont lássuk a telefon tartalmát, ráadásul azt vezéreljük is.

Huawei Matebook 13 (2020) bemutató

Ez a funkció több szempontból hasznos. Ha esetleg valamire szükség van a telefonon, ahhoz nem feltétlenül kell azt megérinteni, munka közben a notebookról is elvégezhető. Mellette pedig, ha egy fájlra volna szükség róla, akkor egyszerűen áthúzható a PC-re. Ebből a szempontból nagyon stabilan és gyorsan működő megoldást kínál a Huawei.

Huawei Matebook 13 (2020) bemutató

A PC Manager app, amelyen keresztül ezt vezérli, képes fényképek és videók biztonsági mentését is elvégezni a telefonról a Matebook 13-ra. Maga az alkalmazás hasznos máskor is. Egyrészt képes a hardveres és driveres állapotot felügyelni és jelez, ha valami történik.

Huawei Matebook 13 (2020) bemutató

A tálcáról alulról behúzható egy értesítési közötpont, ami eléggé hasonlót egyébként a MacOS megoldásához. Ez annyiból kényelmes, mert alul gyorsikonokkal kínál képernyőkép készítést (terület kiválasztással), képernyővideó rögzítést, indítható a számológép és egy jegyzettömb is. Mellette elérhetők a különböző értesítések, a legutóbb használt dokumentumok, illetve a vágólap tartalmát is menedzselhetjük.

Huawei Matebook 13 (2020) bemutató

A Matebook 13 előnye, hogy a Windows 10 Home operációs rendszert nem pakolták tele olyan appokkal, amelyek jó eséllyel feleslegesek, így a jogtiszta rendszert kb. ugyan úgy be kell lakni a különböző programokkal, mintha mi magunk telepítettük volna fel.

A használat során az üzemidővel nem volt különösebb gondom. Napközben, amikor dolgoztam, akkor nagyjából 5 órát húzott ki akkumulátorról, ez kb. 2x annyi, mint amit a 3,5 éves MacBook Pro notebookom tud, bár annak az akkumulátora már elég csapnivaló állapotú. Annak függvényében, hogy ki és mire használja, változik persze az üzemidő, a legerősebb terhelés során kb. 1,5 órán keresztül tudnak működni a Matebook 13.

Huawei Matebook 13 (2020) bemutató

Kb 1,5 hétig használtam és dolgoztam az új Huawei Matebook 13-ról a MacBook Próm helyett. Ami különbséget észrevettem a mindennapi életben, az elsősorban az volt, hogy a touchpad kifinomultsága kevésbé erős, cserébe viszont a billentyűzet működése ugyan olyan precíz.

Amit sajnálok, hogy a Core i7-es, jobban felszerelt konfiguráció elég magas áron fut, hiszen kb. 480 ezer forintba kerül. Összehasonlításként, 2020. januárjában a már 2 éves Matebook X Pro hasonló felszereltséggel, de komolyabb minőséggel 400 ezer forint volt kifutó termékként (630 ezer forintról indult). A Core i5-ös modell esetén sajnálatos a csak 8 GB RAM, így kerül 355 ezer forintba, ez 25 ezer forinttal magasabb, mint egy éve az előző generáció (az csak 256 GB SSD-vel rendelkezett).

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával