Hírek

Huawei MatePad Pro tablet teszt

A Huawei új tablet sorozata rögtön a legerősebb darabbal startol el Magyarországon, combos árazással és képességekkel jön a MatePad Pro, amelyet teljes kiépítéssel, a hozzá való billentyűzettel és stylusszal együtt volt lehetőségem letesztelni.

Huawei MatePad Pro

Egy évtizeddel ezelőtt óriási robbanással debütált a tablet piac, hirtelen jelent meg az új kategória az első iPaddel, majd jöttek az olcsóbb androidos modellek és milliószámra fogytak a készülékek. 2020-ra jelentősen letisztult a kép. Ha a hazai piacot nézzük, az Apple, Samsung és Huawei dominanciájáról beszélünk, persze azt meg kell említeni, hogy az elmúlt 1,5 évben a Huawei itthon nem igazán frissített új modellekkel, így a MatePad Pro lesz az új visszatérő, amivel a prémium szegmenst célozza meg, az Apple iPad Pro és a Samsung Galaxy Tab S6, amellyel meg kell mérkőznie.

Huawei MatePad Pro

A Huawei MatePad Pro tablet 10,8”-os kijelzővel jött, ennek ellenére mérete nem kiemelkedő (246×159 mm), ami köszönhető a kifejezetten vékony kijelző keretének. A 2560×1600 képpontos kijelző IPS panelre épül, sarkai lekerekítettek, 16,7 millió színt képes megjeleníteni és a DCI-P3 színtartományát kezeli. Különlegessége, hogy ez az első, nagyközönség számára elérhető táblagép, amely punch hole előlapi kamerát kapott, hiszen a bal felső sarokban a kijelzőbe építve található meg a 8 megapixeles szenzor.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Huawei MatePad Pro

A 7,2 mm-es vékony kialakításával kifejezetten karcsú, már-már törékeny hatást keltő a készülék, de annyira azért nem kell félteni. Az oldalsó keret fémhatású, hátul pedig matt műanyag. A tablet mindkét rövidebb oldala tartalmaz két-két hangszórót, így összesen négy található benne, ezt a Harman/kardonnal közösen biztosítja a tablet. a felső élen négy mikrofon van, amely így zajszűrést is képes produkálni. A bekapcsológomb baloldalt, felül van, míg tőle nem messze, a felső él bal részén a hangerőszabályzógomb, igaz szerintem ezek elhelyezése kifejezetten rossz, hiszen körbefogják az előlapi kamerát, így előfordulhat, hogy pl. egy Zoom meeting esetén a hangerőszabályozás során belenyúlunk a kamera képébe is. A keret bal oldalán van elrejtve egy apró visszajelző LED.

Huawei MatePad Pro

A szürke színű modell egy kékes, sötét hátlapot kapott, amelyen az ujjlenyomatok kevésbé feltűnőek. A jobb felső sarokban kb. 1 mm-rel emelkedik ki a kamerasziget, ami egy lencsét, egy vakut és egy mikrofont tartalmaz még.  Az érdekességek a hátlap alatt vannak, hiszen a tablet képes vezeték nélkül töltődni, 15 wattos teljesítménnyel, illetve támogatja a 7,5 wattos fordított vezeték nélküli töltést is, így akár a P30 Pro, P40 Pro, vagy Mate 30 Pro a hátlapra helyezve tölthető, de akár egy Freebuds 3 is feltölthető.

Huawei MatePad Pro

A hátlap alatt 7250 mAh kapacitású akkumulátor van, a jobb oldalra helyezett USB-C csatlakozó pedig többféle töltési sebességet is támogat. Bár maga a tablet képes a 40 wattos Huawei SuperCharge töltésre, a Huawei mégis csak egy 18 wattos gyorstöltőt mellékel a dobozban és a weboldalán 20 wattos gyorstöltésről beszél. Szóval ezen a részen némileg csalódástkelző a Huawei, hiszen ez az első alkalom, amikor egy prémium termékéhez nem a hozzá való töltőt adja. A 18 wattos töltővel a 7250 mAh-s akkumulátor egyáltalán nem leányálom, éjszakára oda kell tenni. Szerencsére a P40 Pro töltője kevesebb mint fele annyi idő alatt képes feltölteni, de még ez is kb. 2 óra a nagy telep miatt.

Huawei MatePad Pro

Az előző generációs prémium Huawei tabletekhez (MediaPad M5, M6) egyaránt létezett billentyűzetes tok, csak nem a magyar felhasználóknak. A MatePad Pro esetén végre elhozza a Huawei ezt a megoldást. A tablethez szánt szürke kiegészítő mágnesesen tartja meg a tabletet és egy amerikai kiosztású billentyűzet is megtalálható rajta. A tok kétféle állásban képes felnyitva megtámasztani a MatePad Pro tabletet. Külön érdekesség, hogy a HiPair támogatású billentyűzetet nem kell tölteni kábellel, a tablet látja el vezeték nélkül elegendő árammal. Az összehajtott tokkal együtt sem annyira vastag a tablet, így táskában sem foglal sok helyet.

A MatePad Pro kapott egy M-Pencil kiegészítőt is, ami külön vásárolható meg hozzá. Ez egy jobb minőségű műanyag borítású toll, kifejezetten a MatePad Próhoz. Tölteni vezeték nélkül, mágnesesen lehet, a tablet felső élére helyezhető, ottmarad és gyorsan feltölt. Csatlakoztatás is így megy, Bluetooth-on keresztül.

Huawei MatePad Pro

A Huawei MatePad Pro a Kirin 990-es SoC-vel rendelkezik, két 2,86 Ghz-es Cortex-A76-os, két 2,09 GHz-es Cortex-A76-os és négy 1,86 GHz-es Cortex-A55-ös maggal. Hazánkba egyetlen konfiguráció érkezik elsőnek, ez 6 GB RAM-ot tartalmaz és 128 GB beépített háttértárat, a tablet alján lévő tálcán keresztül Huawei NM Carddal bővíthető, akár 256 GB-tal.

A kiegészítők csatlakozatása könnyed és egyszerű.

Magyarországon az LTE kiadás kerül piacra (létezik csak WiFi-s és 5G-s modell is). Ez egy SIM kártyát kezel. Hozzám sajnos egy WiFi-only kiadás érkezett, így a mobilhálózati képességeit nem tudtam tesztelni. WiFi szempontából van 802.11a/b/g/n/ac támogatás, 2,4 és 5 GHz-es sávon keresztül, Wi-Fi 6, Wi-Fi 6+ azonban nincs. Bluetooth-ból az 5.1-es kiadással érkezik, BLE, SBC, AAC, valamint LDAC HD Audio támogatással. Az USB-C csatlakozó 3.1 Gen1-es, OTG támogatással. Van GPS, viszont nincs ujjlenyomat olvasó.

A MatePad Pro az első tablet Magyarországon, ami teljes egészében a Huawei Mobile Services és AppGallery kombóra épül. Hozzám még EMUI 10-zel jött a készülék, viszont elvileg hamarosan elérhető az EMUI 10.1, amely pár apróbb újdonságot tesz majd elérhetővé, bár így is egészen jól használható a tablet.

Jelenleg még a Google támogatás nélküli Huawei-eken, így a MatePad Pro esetén is a kérdés sokszor az, hogy egyes alkalmazások hogyan telepíthetők a tabletre. Itt is hasonló a helyzet, mint a telefonok esetén. Ha egy app nincs még fent az AppGallery-ben, a PhoneClone segítségével egyszerűen áthúzható egy korábbi telefonról, vagy tabletről, persze ez nem működik minden alkalmazással. Ezen kívül a MoreApps amit ajánl a Huawei.

A használatot kétfelé bontanám. Tabletként és PC-ként. Utóbbit nem klasszikus számítógépként kell érteni, de közelít ahhoz.

Az EMUI tabletes felhasználói felülete gyakorlatilag alig különbözőbök a telefonos megjelenítéstől, heyenként van csak módosulás, mint a Beállításokban, ahol oszlopos nézettel érhető el minden részlet. Ebből a szempontból újonságok kevésbé érhetők el. A főképernyő alsó sora rögzített, itt hat ikon fér el max, ez minden oldalon itt marad, lapozás során is. Felette is 6 oszlopnak van hely, 5 sorral. Így összesen 36 ikon kaphat helyet egyszerre a 10,8”-os kijelzőn. Itt nincs új a nap alatt.

Ha megvan hozzá a billentyűzetes tok, akkor kényelemesbb a PC nézet. Ez gyakorlatilag egy Windows-szerű felületet ad az EMUI-hoz, ugyan ez a felület érhető el akkor,  amikor tévére, monitorra köti valai a készüléket (technikailag nem is muszáj kötni, vezeték nélkül is megy).

Billentyűzethez csatlakoztatva gyakorlatilag csak így használható kényelmesen. Itt nem ugrik fel a virtuális billentyűzet akkor sem, ha kellene, illetve nem ugrál a képernyőelforgatás. Én itt amit nagyon hiányolok, az a touchpad a billentyűzetről. Ez viszont a 16:10-es képernyőre miatt nem is férne a billentyűzet alá. Emiatt jobb lenne ebből a szempontból a MateBookok 3:2-es képaránya, esetleg az iPadek 4:3-as aránya, akkor lenne hely a tokon touchpadnek is.

Huawei MatePad Pro

A billentyűzeten a gombok elég távol vannak egymástól, így nem üt mellé az ember. A vékony kialakítás ellenére a gombok útja elég hosszú, nyomásuk ruganyos, kellő ellenállású, kényelmes gépelést tesz lehetővé. Viszont valószínűleg pont a vékonyság miatt elég hangosak is tudnak lenni a lenyomáskor. Amit sajnálhatunk, hogy kizárólag amerikai kiosztással érhető el. Ez QWERTY-t jelent, azaz a magyarhoz képest meg van cserélve a Z és az Y, valamint nincs is külön ékezetes karakter, í betűnek sincs külön gomb. Ehhez hozzá lehet egyébként szokni, viszont ha valaki pl. notebookon magyar kiosztást használ vele párhuzamosan, azért nehezebb lesz napi szinten váltogatni.

A MatePad Pro az első tablet, amely képes a telefon képernyőjét megosztott módon megjeleníteni. A Multi-képernyős együttműködés funkciót a MateBook notebookokból örökölte meg és a Wi-Fi-t, Bluetooth-t használó megoldás nem csak a telefon képernyőjét jeleníti meg, hanem vezérelhető is a képernyőn keresztül a telefon, annak tartalmai megoszthatók a tablettel, simán áthúzhatók a képek. Ugyan így, pl. hívásnál a tablet mikrofonját, kameráját is lehet használni, miközben a hívás valójában a telefonról zajlik. Ez egy kifejezetten érdekes megoldás. Ha van billentyűzetes tok a MatePad Pro tablethez, a telefont (bekapcsolt NFC-vel) csak hozzá kell érinteni a klaviatúra jobb oldali Shift gombjához és azonnal csatlakozik is.

A MatePad Pro is megkapta az oldalról előhúzható dock funkciót, innen lebegő módban nyithatók meg alkalmazások. Ha többre van szükség, a felső részen lévő függőleges vonal megnyomásával osztott nézetben is egymás mellé nyitható két app, ha ezt támogatják azok.

Korábban a MediaPad M5 Lite kapott egy speciális stylust, amivel rajzolni lehet a képernyőre. Ma már egy prémium tablet esetén ez egy alap igény sokaknál, így jó, hogy a Huawei MatePad Pro sem maradt ki belőle és támogatja is ezt. Persze felhasználói szempontból kevésbé szerencsés, hogy kb. minden tollat kezelő modellhez teljesen más tollat ad ki a gyártó. A MatePad Pro modellhez tartozó M-Pencil CD52 típusszámon fut.

Huawei MatePad Pro

Sajnos a stylus nem kapott a Galaxy Note S-Pen szériájához hasonló kiterjedt extra szolgáltatásokat. Elérhető viszont a Nebo for Huawei app, amely képes kézírást rögzíteni, illetve azt átalakítani írott szöveggé, gesztusokkal pedig tovább korrigálható akár a szöveg is. Mellette a MyScript Calculator 2 érhető el, a tollal a kijelzőre írhatunk matematikai feladatokat és azokat kiszámolja az app.

A tollat a képernyőhöz érintve indul a gyors jegyzet, ahova lehet rajzolni is.

A 4096 nyomásszintet érzékelni képes tollat szeretni fogják a grafikára fogékonyak. Sajnos az én képességeim messze elmaradtak már az általános iskolai rajzórákon is, így az én alkotásaim nem is kifejezetten mérvadóak ebből a szempontból, viszont a YouTube-on számos látványos videó van ennek kreatív használhatóságáról.

A Huawei büszke a MatePad Pro hangzására is, ami a fentebb említett négyhangszórós kialakítás miatt jogos elvárás is lehet a felhasználók részéről. Mondhatom, a Huawei ott folytatja, ahol 2 éve a MediaPad M5-tel abbahagyta. Fenomenálisan jól szól a MatePad Pro. Hangos, jó a dinamika és valóban van mélyhang. Persze nem egy autó csomagtartójába épített mélyláda teljesítményét kell elvárni, de pl. a telefonokat lealázza hangzásával.

A billentyűzetes tokkal megtámasztva amúgy teljesen jó videós élményt is nyújt, a Netflix gond nélkül megy és bár 10,8”-on közel sem akkora élmény sorozatozni, mint egy tévén, de ha ennyi lehetősége van valakinek, pl. utazás közben, vagy nyaralás során. Ekkor pedig kiváló élményt nyújt.

A MatePad Pro hátlapi kamerája elfogadható képeket tud produkálni, képminősége korrekt a tabletekhez viszonyítva. Az előlapi kamera képminősége is teljesen jó, bár azt kevésbé tudom megérteni, hogy miért hátulra kerül a jobb kamera egy tablet esetén, hiszen ezeknél, főleg üzleti felhasználás esetén inkább tudom elképzelni a videómeetingeket, most például Zoomon kereszül. Elég rá ez a 8 megapixeles kamera, persze lehetne sokkal jobb is.

Hátlapi kamera teszt fotók

Előlapi kamera teszt fotók

Azt ki kell emelni, hogy a bal sarokba helyezett puch hole kamera annyira nem volt jó ötlet. Ahogy látható, vagy a kamerába nézek és nem látom a képernyőt, vagy a kijelző közepén lévő tartalmat nézem, akkor olyan képet lát a másik fél, mintha teljesen máshova néznék.

A Huawei MatePad Pro egy nagyon frankó kis tablet, viszont ennek ára van (részben a járvány okozta magas euró miatt is).  Magyarországon 246 990 forintos kiadással startol el a 6 GB RAM-os, 128 GB-os, LTE kiadású modell. Ha megnézzük a konkurensek árát, ez nem kirívó. Van, amiben a Huawei jobban teljesít, van viszont amiben a konkurensek adnak jobb ajánlatot.

Huawei MatePad Pro

Az biztos, hogy aki gondolkodik a megvételén, érdemes kihasználnia a 2020. június 5-15. között futó elővásárlási kampányt, mert ez idő alatt ajándékba jár a tablet mellé a billentyűzetes tok és az M-Toll is, amely külön megvásárolva valószínűleg kb. 75 ezer forintot jelentene, ha nem még többet.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával