Hírek

Huawei P30 Lite teszt

Tovább közelíti a Huawei a felsőkategóriás funkciókat és a Lite szériát, ezúttal a P30 Lite-ba került egy sor olyan funckió, amely egy éve még a csúcsmodellekben volt csak elérhető.

Huawei P30 Lite teszt

A Huawei P30 széria három tagot számlál. Az abszolút csúcskategória a P30 Pro, amelybe belekerült minden, amit most tud a Huawei. Ott van a P30, amely egy jól eltalált méretarányokkal rendelkező telefon lett, kihagytak belőle minden olyan extát, amelyet még lehet mellőzni (periszkópikus zoom, vezeték nélküli töltés, vízállóság), cserébe viszont ott vannak olyan funkciók, amely az elődjében, a P20-ban nem voltak meg (jack csatlakozó, OLED kijelző, ujjlenyomat olvasó a kijelzőben, SuperSpectrum kamera). És ott van tesztünk alanya, a P30 Lite, amely bár csak egy középkategóriás modell, ennek ellenére hatalmas, 128 GB-os háttértárat kapott, három különböző látószögű kamera került bele, ráadásul a fő szenzor 48 megapixeles, és már ebből is van dupla színezetű hátlap.

A dizájnt egyértelműen a nagytesóktól örökölte meg a Huawei P30 Lite. Az előlapon ugyan úgy megtalálható a Dewdrop notch, amely gyakorlatilag csak egy kameraszigetet jelent, a kijelző sarkai lekerekednek és a keret vékony. Természetesen a keret azért minimálisan vastagabb, mint a felsőkategóriás P30 esetében, de a P30 Lite így sem vall szégyent, hiszen nagyjából az előlap 85%-át fedi  le a kijelző.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A 7,4 mm vékony P30 Lite oldalsó élei fényesek, fémhatásúak, valójában azonban műanyag borítással rendelkezik a telefon itt is. Az elsó és felső élen megkapta azt a lecsapott dizájnt a készülék, mint amivel a P30 és P30 Pro is rendelkezik, az oldalsó él lekerekített. A telefon alján középen az USB-C csatlakozó van, amely mellett egyik oldalon nagy hangszóró rács és mikrofon, másik felén pedig egy 3,5 mm-es jack csatlakozó van. Felülre nem csak egy mikrofon került, hanem itt található meg a SIM tálca is. Ez a Dual SIM-es modell esetén két nano SIM-et képes fogadni, viszont ha microSD-vel bővítenénk, akkor le kell mondani a két SIM kártyás használatról. Ez viszont annyira nem gond, valószínűleg a hatalmas, 128 GB-os tárhely mellett keveseknek kell majd még memóriakártya is.

Huawei P30 Lite teszt

A hátoldalt megnézve lekerekített szélekkel rendelkező, ívelt megoldást kapunk, üveg hatással. Valójában a hátlap nem üveg, csak műanyag, azonban a P Smart 2019-hez képest erősebb anyagból készült, azt viszonylag könnyen le lehetett karcolni, a P30 Lite ennél azért kicsit erősebbnek néz ki, persze azért messze van egy edzett üvegtől. Azáltal viszont, hogy üveg, a fizikai sérülésekkel szemben egy minimálisan, de jobban ellenállhat, hiszen kevésbé merev az anyag.

A középkategóriás modelleknél a Huawei még mindig a hátlapra teszi az ujjlenyomat olvasót, így van ez a P30 Lite esetén is, jól pozícionált, minimálisan bemélyedő szenzort kapunk, amely gyors és pontos feloldást kínál. Felette található meg a hátlap alatt az NFC chip, így lehetőség van akár mobilfizetésre is.

Huawei P30 Lite teszt

A bal felső sarokban lévők kamera sziget meglehetősen magasan emelkedik ki a hátlapból. Ennek oka a különleges kamera szenzorok és lencsék, amelyek belekerültek, de erről kicsit később. A kamera lencse alatt van a vaku, illetve a hátlapon a lencsékkel egy szintben, elfektetve találhatók meg a különböző feliratok is, ezzel is szemléltetve és erősítve azt, hogy ez egy fotózásra is kihegyezett készülék.

Összességében kézbevéve a Huawei P30 Lite összeszerelése példás és nagyon jó, amit el is várhatunk, azonban az anyagminőségen fogásra rögtön érződik, hogy nem prémium eszközről van szó, azaz főleg műanyaggal operált a gyártó az összeállítás során.

A 6,15”-os kijelző a mai trendeknek megfelelően hosszúkás kialakítású, FullView megoldást kapott, azonban ez ma már nem újdonság, hiszen egy éve lassan csak ilyen megjelenítőkkel érkeznek az okostelefonok. Az 1080×2312 képpontos felbontás elég részletes ezen éretben, egyáltalán nincs gond a részletességgel.

Huawei P30 Lite teszt

Ez a P30 széria egyetlen tagja, amelybe IPS kijelző került, amely 16,7 millió színt képes megjeleníteni, 96%-os NTSC színtelítettséggel. Ezzel a kijelzővel tökéletesen lehet videózni, vagy éppen játszani, hiszen ehhez kiválóan megfelel, a betekintési szögek megfelelőek, a kontraszt is jó, elsőre a színek talán kicsit melegek, azonban ezen a beállításokban lehet állítani és szabályozható a színksála, hogy mindenkinek megfelelő legyen.

Természetesen azt meg kell említeni, hogy az OLED-del ellentétben az IPS-nél a fekete szín megjelenítése minimálisan, de sötétszürke inkább, illetve vakító napsütésben, ha ujjlenyomatoktól maszatolt a kijelző, akkor nem olyan szépen látható max fényerő mellett sem – viszont a nap és az év nagy részében így is megfelelően használható a megjelenítő.

A Dewdrop notch elég kicsi ahhoz, hogy ne legyen zavaró, azonban ha valakinek így sem tetszene a belógó kamera sziget, akkor szoftveresen manipulálható a megjelenése azzal, hogy a teljes sávot feketére változtatja a telefon. Ezzel a felső keret vastagabbnak tűnhet, benne van viszont ugyan úgy az összes ikon, ami itt megjelenne, cserébe viszont nem annyira feltűnő, hogy középen egy kamera lóg be.

Huawei P30 Lite teszt

A kijelző felső keretére került egy vékony sávra még a beszédhangszóró is. Aprócska mérete ellenére tökéletesen helytáll telefonbeszélgetés során. Alulra is került egy hangszóró, ez videózáskor, esetleg zenehallgatáskor jöhet jól. Játék közben viszonylag könnyen eltakarható, erre ilyenkor figyelni kell. A hangja elfogadható, elég hangos, persze a hangminőség nem éri el a felsőkategóriás modellekét. A headset rajongók megtarthatják a jack csatlakozós kiegészítőjüket, hiszen a középkategóriás modelleknél egyelőre semmi sem mutatja azt, hogy a Huawei elhagyná ezt a portot.

A Huawei P30 Lite hardveres oldalról megtekintve a 2018-ban kiadott Kirin 710-es SoC-t tartalmazza. Bár egy középkategóriás SoC-ről beszélhetünk, ennek ellenére a nyolcmagos felépítéséből négy egység Cortex-A73-as, amelyek 2,2 GHz-es órajelen üzemelnek. A másik fele, amely az energiatakarékosabb működést szolgálja, 1,7 GHz-es Cortex-A53-as magokra épül. A chip tartalmaz még egy Mali-G51 MP4-es grafikus magot is. A Huawei a hardvert 4 GB RAM-mal és 128 GB háttértárral látta el.

A középkategóriás hardver nem jelenti azt, hogy a készülék lassú volna. A legtöbb alkalmazás gyorsan reagál és jól pörög a rendszer. A magasabb hardveres igényekkel rendelkező alkalmazások esetén persze előfordulhat, hogy a betöltés kicsit lassabb, esetleg az animáció nem teljesen sima. A Huawei komoly energiamenedzsmentje és a 4 GB rendszermemória azért azt jelenti, hogy ha egy korábban megnyitott alkalmazásba megyünk vissza, ott azért jó esély van arra, hogy az applikáció újratöltődik, amely nyilván nem az a felhasználói élmény, mint mondjuk egy Huawei P30 Pro esetén, azonban a P30 Lite ára kárpótolja ezt.

Huawei P30 Lite teszt

Játékok terén a népszerűbb címek, mint a Fortnite, vagy a PUBG Mobile alacsonyabb részletesség esetén tökéletesen megy, míg azért magas felbontás esetén leesik a képkockaszám, ez köszönhető annak, hogy a Mali-G51-es négy feldolgozó egyésge nagyjából ennyit bír. Ennek ellenére elmondható, hogy nincs gond a játékok során.

A beépített háttértár kifejezetten nagy, hiszen a 128 GB nem jellemző ebben a kategóriában, azonban ezen a téren rendkívül gyorsan nő a Huawei, gyakorlatilag évente duplázza a tárhely méretét a középkategóriás modellek esetén a gyártó (P9 Lite: 16 GB, P10 Lite: 32 GB, P20 Lite: 64 GB, P30 Lite: 128 GB). Persze nem várható, hogy egy év múlva már 256 GB lenne egy középkategóriás készülékben. A P30 Lite-on első bekapcsolást követően nagyjából 113 GB háttértár érhető el szabadon, a többit a rendszer foglalja el. Ennyi tárhely bőven elég az akár 48 megapixeles fotókhoz és 60 fps-es FullHD vidóekhoz.

Kétségtelen, hogy a legnagyobb előrelépést a fotózás terén hozta el a Huawei P30 Lite az elődjeihez képest. 2018 tavaszán a legjobb fotós telefon volt a Huawei P20 Pro, amely akkor először tartalmazott három hátlapi kamerát. Elég volt egy év ahhoz, hogy a tripla-kamerás rendszerek megjelenjenek a középkategóriában. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy olyan fotókat is készítsünk, mint amilyenre nincs lehetőség egy kamera esetén, ilyen például az ultraszéles látószöggel rendelkező felvételek.

Huawei P30 Lite teszt

Természetesen a főkamera az, amely leginkább felnyitja a szemünket, hiszen ez egy 48 megapixeles szenzor, f/1.8-as fényértékű lencsével és PDAF autofókusz rendszerrel. Az óriási felbontással rendelkező főkamera alap beállítások esetén összefonja a képpontokat, minden 2×2 pixelből csinál egyet, így a végeredmény egy éles, részletes 12 megapeles fotó. Természetesen van lehetőség a teljes, 48 megapixeles felbontásban is fotózni, ez esetben azonban a legtöbb kiegészítő funkció, így például a mesterséges intelligencia témafelismerése sem érhető el. Azért is hasznos a 12 megapixeles felvételi módot használni, mert ekkora felbontású képek is bőven elegendők az online felhasználásra, de még akár nyomtatásra is megfelelőek, ilyenkor működik a témafelismerés, aminek köszönhetően a mesterséges intelligencia a képhez állítja a megfelelő beállításokat. A képek részletesek, a színek pontosak és nincsenek elmosott részletek.

Huawei P30 Lite teszt
A Huawei P30 Lite kamerája AI tárgyfelismeréssel

Valódi optikai zoomot nem kapunk a P30 Lite kamera rendszerével, azonban a 48 megapixeles kamera képe lehetőséget kínál arra, hogy kicsit belenagyítva a képbe még mindig megfelelő képminőséget kapjunk.

12 megapixeles teszt fotók

Az eredeti méretű fotóért kattints a lenti képekre!Huawei P30 Lite 12 megapixeles kamera teszt fotóHuawei P30 Lite 12 megapixeles kamera teszt fotóHuawei P30 Lite 12 megapixeles kamera teszt fotóHuawei P30 Lite 12 megapixeles kamera teszt fotóHuawei P30 Lite 12 megapixeles kamera teszt fotóHuawei P30 Lite 12 megapixeles kamera teszt fotó

48 megapixeles teszt fotók

Az eredeti méretű fotóért kattints a lenti képekre!

Huawei P30 Lite 48 megapixeles kamera teszt fotó Huawei P30 Lite 48 megapixeles kamera teszt fotó Huawei P30 Lite 48 megapixeles kamera teszt fotó Huawei P30 Lite 48 megapixeles kamera teszt fotó Huawei P30 Lite 48 megapixeles kamera teszt fotó

Sötétedéskor az Este módot tudjuk használni, amihez a legjobb részletességhez célszerű állványt elővenni a fix, mozgásmentes képért, ilyenkor ugyanis akár fél percig is készítheti a képet a telefon, hogy a legtöbb fényt gyűjtse be. Elérhető azonban az AIS, azaz a mesterséges intelligencia alapú képstabilizálás is, ekkor maximum 5 másodpercig, kézből is tudunk hosszú záridős képeket készíteni. Az ilyen Este módban készült képek vonalegyenessége azért messze van a nappali fotóktól és a zajosodás is megjelenik, azonban így is ráver a legtöbb középkategóriás telefonra kevés fény mellett a P30 Lite.

A második, 2 megapixeles kamera a bokéh hatáshoz kell, azaz a mélységélességhez, ezt használja a telefon akkor, ha a Rekeszérték, vagy a Portré módot használjuk, ennek segítségével lehet a hátteret szépen elmosni. Ha embert fotóznánk a portré módban, akkor lehetőség van itt is kiválasztani, hogy a háttérben lévő fénypontokat hogyan mossa el, akár szív, vagy más formákban is megjelenhetnek, amelyek igen látványos eredményt érhet el. Mellette a speciális megvilágítási módokkal tovább javíthatjuk, vagy feldobhatjuk a portrékat.

A harmadik, 8 megapixeles kamera 120 fokos látószöggel rendelkezik. Ennek segítségével több minden jelenik meg a képen, így lehetőség van például közelről egy épület egészét megörökíteni, nem kell távolabb menni hozzá.

Videós képességeket tekintve az alap felvétel maximális felbontása a FullHD, ebből viszont lehet már 60 fps-es videót is rögzíteni, de továbbra sincs a középkategóriában 4K felvétel. Egy percnyi FullHD videó 60 fps mellett kb. 170 MB fájlmérettel jár.

Elérhető viszont a lassított felvétel, a P30 Lite 720p felbontás esetén van 480 képkockás sebesség, amely nem egy nagy felbontás, de még így is igazán jó ebben a kategóriában. Itt már az új metódus alapján van lehetőség rögzíteni, azaz beállítható az automata indítás, akkor fog startolni a rögzítés, amikor a képernyő közepén lévő kis négyzetben mozgás történik és a pillanat rövid részét örökíti meg ilyenkor a telefon. Ahhoz, hogy hosszabb ideig rögzítsünk lassított videót, 4x-es lassítás áll rendelkezésre, ez 120 fps-nek felel meg 720p-s felbontás mellett.

480 fps lassított videó:

120 fps lassított videó:

A beépített 3340 mAh kapacitású beépített akkumulátor a nagyméretű kijelzővel szolid, bő egynapos üzemidőre képes, ha csak telefonálunk, zenét hallgatunk, böngészünk és kicsit böngésszük a social médiát, persze ezeket nem több órán keresztül.

Ha csak egy videólejátszást indítunk el, azzal akár 11 órát is összehozhat, amely jónak hangzik, de mobilnettel, GPS-szel, navigálva, esetleg játszva kb. 3-4 óra alatt lemeríthatő a P30 Lite. Az USB-C csatlakozón keresztül 9 V 2 A gyorstöltéssel van lehetőség feltölteni a telefont, 0-ról 100%-ra kb. 105 perc alatt hozható ez össze.

A Huawei P30 Lite 2019 nyarán 105-120 ezer forintos áron érhető el hazánkban a hivatalos viszonteladóknál. Ennyiért a drágább középkategóriás modellek közé tartozik, úgy, hogy a korábbi Huawei P20 nagyjából hasonló árban elérhető, amely összességében azért valljuk be, jobb vétel lehet. Ennek ellenére a gyönyörű külsővel, a jól eltalált, 48 megapixeles tripla hátlapi kamera rendszerrel és a gyors EMUI 9-cel a P30 Lite valószínűleg hamar kedvező vétel lesz.

Huawei P30 Lite teszt

Természetesen vannak hiányosságai, hiszen nem kapott vízállósági tanúsítványt, nem tölthető vezeték nélkül, nincs OLED kijelző, ezzel együtt Always on Display funkció sem, azoban a középkategóriában igen erős kamera rendszerrel került piacra és a sebessége kielégíti a felhasználói igényeket.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával