Kiegészítők

Huawei Watch Fit sportóra teszt

A Huawei okosóra ágazata egyre jobban hasít az elmúlt 2 évben, mióta bemutatták az első Watch GT-t. Tesztem alanya ezúttal a Huawei Watch Fit, amely valószínűleg tovább fogja növelni a cég kiegészítőinek népszerűségét.

Az új Huawei Watch Fit valahol félúton van az okoskarkötők és az okosórák (a Huawei értelmezése alapján inkább sportórák) között. Nagyjából megegyezik a képességeinek tárháza az olcsóbb, karkötőszerű Band 4 Próval, mellette viszont inkább hasonlít a formája és mérete az órákhoz, még a szögletes kialakítás ellenére is. A Huawei Egészség appban is az órák között jelenik meg a Watch Fit, szóval inkább annak tekinthető eszerint, mint sem karkötőnek.

Van tehát egy 1,64”-os képátlóval rendekező kijelzőnk, ennek magassága 3,6 cm, szélessége pedig 2,3 cm. A Huawei mérései szerint a 2.5D ívelt üvegborítással rendelkező felső rész 70%-át borítja a kijelző. Maga a panel AMOLED, 280×456 pixeles felbontással, ez 326 PPI-t (képpont/hüvelyk) jelent, igazából ez lényegében azt jelenti, hogy elég részletes a képernyő ahhoz, hogy ne legyen a megjelenített kép pixeles, recés.

Maga a kijelző egyébként tényleg szép, elég nagy a fényereje, napfényben is nagyon jól olvasható. Végre megjelenik itt is az Always-on Display funkció, amely képes készenlétben is megjeleníteni valamit a kijelzőn. Amit azért sajnálok, hogy ez nincs szinkronban a watchface-ekkel, azaz külön kell beállítani óraszámlapot és külön a készenlétben lévő számlapot, ez utóbbiból ráadásul csak hat különböző verzió érhető el – amit érdemes még kiemelni, hogy az AOD-vel ugrik a csukló fordítására, emelésére történő felélesztés funckió is, azaz meg kell nyomni hozzá az oldalt lévő gombot.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

AOD képernyő a Huawei Watch Fiten

Ha a Watch Fit többi részét nézzük, a készülékház polikarbonát, aminek színe harmonizál a hozzá való szíjjal. Hozzám a fekete kiadás jött, amely grafitszürke oldalsó keretet kapott. Mivel nem fém, hanem műanyag, ezért az óra tömege kifejezetten kicsi maradt, szíj nélkül 21 g, a gyári szilikon szíjjal együtt pedig 36 gramm.

A ház szépen körbe lekerekített, hogy ősztine legyek, amúgy a ház kifejezetten hasonlít az Apple Watch vonalvezetésére, nem kell sokat nézni, hogy ismerős legyen. Persze azért van külkönbség bőven. A jobb oldali élre került a hosszú, elég nagyméretű bekapcsológomb.

 

A szíj puha, jól hajlik, sok furattal van ellátva, hogy mindenkinek kényelmes legyen. A mérete alapján 13-21 cm közötti körméretű csuklóra lesz jó, a sakura pinkhez jár kisebb szín, az 11-19 cm közötti körméretet tud. A csat jól tart, nem akart leesni a kezemről.

Az óra hátoldalán kicsit kiemelkedik a pulzusmérő szenzor, felette pedig az új mágneses töltő csatlakozása van.

Ha fel szeretnénk tölteni az órát, egy USB-s kábelt kapunk hozzá a dobozban, ennek végét kell ráhelyezni az óra aljára, amely mágnesesen rögződik. A Huawei azt mondja, hogy 5 perc töltéssel akár egy egész napra elég áramot tud felvenni. Nálam 4%-os töltöttségről 97%-ig 70 perc alatt töltött fel, azaz közel teljesen lemerült állapotban bő egy óra alatt hozható feltöltött helyzetbe.

A hivatalos kommunikáció szerint akár 10 nap az üzemideje a Watch Fitnek, persze ennek függvénye az, hogyan használja az ember. Ha be van kapcsolva a folyamatos pulzusmérés, illetve az alvásfigyelés, akkor az csökkenti az üzemidőt. Ugyan így, ha bekapcsolom az AOD-t, azaz a folyamatos megjelenítést, rögtön figyelmeztet a szoftver, hogy ezzel kb. veleződik az üzemidő.

Bár a Watch GT széria üzemidejét nem éri el a Watch Fit, azt hozzá kell tennem, hogy annyira nem bírja rosszul. Egy példaként, feltöltöttem szombaton reggel az órát, a hétvége folyamán használtam közel 3 órát GPS-es szabadtéri futás mérésére, ezen kívül aktív volt a 24 órás pulzusfigyelés és az alvásmérés, valamint ki volt kapcsolva az AOD és így is szerdán, nap végén még 32%-on volt az óra, azaz 5 nap alatt 70%-ot merült, 3 órányi GPS-es edzés mellett. Ha valaki heti szinten edz ennyit, valószínűleg elegendő lesz számára hetente egyszer feltölteni az órát (ez persze AOD eseten csökkenhet).

Az óra viselése kifejezetten kényelmes volt, alig éreztem, hogy a kezemen van, sport közben sem volt zavaró. Jelentősen kényelmesebb a mindennapok során, mint mondjuk a Watch GT 2e volt, aminek tömege kb. duplája a Watch Fitnek.

A sportoláshoz összesen 96 különböző módot kínál a Watch Fit, bár tegyük hozzá, ez hasonló, mint amit a Watch GT 2e esetén tapasztaltam, azaz a legtöbb sportmód igazából csak látszat, időt, pulzust mér, nem többet, ami megfelel egy beltéri edzésmódnak. Sajnos hiába van pl. lépcsőző mód, meg sem próbálja kalkulálni a mérés során, hogy hány lépcsőt, vagy emeletet tettünk meg az adott edzés alatt.

Ha viszont GPS-es, kültéri edzésekről van szó, akkor nem áll rosszul a Huawei Watch Fit, amit a korábbiakhoz hasonlóan, ezúttal is a Polar M400-as sportórával és a hozzá való, Polar H10-es mellkaspántos pulzusmérővel tudtam összevetni a pontossághoz.

A helymeghatározás és a követés szempontjából hasonló eredményeket mért foci közben a két óra, a Polar 7,48 km-et, a Huawei pedig 7,71 km-et. Bár ez a 230 méter soknak tűnhetne, egy oda-vissza cikázó mozgás során, hol sétával, hol futással, helyenként állással, egy nem professzionális kiegészítő esetén teljesen jó.

A pulzusmérés tekintében sokkal részletesebb, finomabb követést tapasztaltam, mint amit még a Watch GT 2e tudott. Bár továbbra sem annyira pontos, mintha mellkason mérné, azonban egy csuklós méréshez képest valóban kifejezetten jó eredményt tudott mutatni, sokkal pontosabb volt, mint vártam, ami azért is fontos, mert ez alapján is kalkulál elégetett kalóriát, edzettségi állapotot, illetve szükséges pihenőidőt is a rendszer.

A telefonon található Huawei Egészség alkalmazással tudjuk szinkronizálni a Huawei Watch Fitet, ahol megtekinthetők az edzések,  illetve minden más információ. A pulzus tekintetében egész nap mérhet, illetve beállítható hozzá maximális pulzusszám, amely elérése esetén jelez az óra. Itt esetleg a túl alacsony pulzus jelzése hiányzik, ezt még el tudnám képzelni.

Az alvásfigyelés jól működik, próbálja a mozgás és pulzus alapján behatárolni a különböző alvási fázisokat és ez alapján osztályozni az alvás minőségét is. Itt egyedül amiben még fejlődhetne a Huawei, hogy este, lefekvéskor jobban belője azt, hogy mikor jön el az alvás ideje, amikor már nem kell feléleszteni a kijelzőt. Ha a felemeléses élesztés aktív, akkor este, elalvás előtt a forgolódás során be-bekapcsol a kijelző, ami sötétben kifejezetten zavaró tud lenni. Az AOD használata esetén ez nem okoz gondot, akkor nincs felélesztés, cserébe viszont folyamatosan látható a kijelző, ha nem is olyan erősen fénnyel.

A különböző funkciók között van már a Watch Fitben is véroxigénszint mérés (SpO2), azonban ezt nem méri folyamatosan, csak ha a felhasználó elindítja – ezzel viszont jól bemérhető, hogy maszkban is lehet kapni levegőt, még akkor is, ha valaki az ellenkezőjét állítja. A stresszint mérése sem maradt ki, ahogyan a korábbi modellek is tudták már ezt.

A Watch GT második generációjának különlegessége volt a zenekezelés az órán keresztül, ez viszont kimaradt a Watch Fitből, nem lehet rá zenét másolni. Gyakorlatilag csak távirányítóként működik, a Huawei Zene alkalmazást és a Spotify-t is képes vezérelni, ha csatlakoztatva van a telefon. Ugyanígy egyébként távirányítóként tud működni a kamera app esetén, azaz ha leteszem a telefont és arrébb megyek, távkioldóként lehetőség lesz exponálni vele.

Bár továbbra sincs fizetős watchface store Európában, azért szépen dolgozgat a Huawei azon, hogy sokféle óra számlap legyen elérhető. A Huawei Egészség appon belül nagyjából 90 különböző analóg és digitális számlapot tudtam összeszámolni, így igazából csak az nem talál magánakvalót, aki nagyon válogatós fajta.

A Huawei Watch Fit ára a Huawei Band 4 Pro és a Huawei Watch GT 2e közé lett belőve pont, nem véletlenül, illetve nagyjából annyiba kerül, mint a közel azonos képességekkel bíró, mostanra két éves Huawei Watch GT modell. Valószínűleg nemzetközi és hazai szinten is sikeres lesz ebben a 30-40 ezres ártartományban is, mert tényleg trendi külsővel rendekezik, valamiant képes az alap igényeket kielégíteni.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával