Kiegészítők

Huawei Watch GT 2 Pro sportóra teszt

A Huawei Watch GT 2 Pro a gyártó legelső okosórájára emlékeztet, éppen ezért volt jó tesztelni.

Huawei Watch GT 2 Pro sportóra teszt

Barcelonában, 2015 februárjában debütált a Huawei Watch, a cég első okosórája. Wear OS rendszerrel (akkor még Android Wear néven), zafírkristály üveggel. Ez az okosóra sokak szerint azóta is a legszebb a kategóriájában, de ha esetleg valaki másképpen is gondolja, az tény, hogy kevés konkurens termék kapott olyan minőségű csomagolást, mint a Huawei Watch.

Öt évvel később itt tartunk a Huawei Watch GT 2 Pro nevű terméknél. Ha röviden foglalnám össze, akkor egy prémium modellfrissítés az egy éves Watch GT 2-höz képest, de azért sokat számítanak azok az apróságok, amelyek változást hoztak.

Huawei Watch GT 2 Pro sportóra teszt

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az óra külsőre is elég letisztult, egyszerű dizájnt kapott, azonban az anyagfelhasználásnál van nagyobb különbség a korábbiakhoz képest. A kijelzőt zafír üveg borítja, amely ellenállósága magasabb, mint a hagyományos edzett üvegeknek, így jobban képes ellenállni a Watch GT 2 Pro a hétköznapi élet viszontagságainak.

Az üveget befogadó tokozás esetén is előrelépés történt, titán ötvözetet alkalmaz a Huawei, amely nem csak drága, kifejezetten szép és ellenálló is. Az óra jobb oldalára került két gomb, precízen kidolgozva.

Huawei Watch GT 2 Pro sportóra teszt

Az alsó rész kerámia borítású, hasonlóan mint a Huawei P40 Pro+ esetén is. Csatlakozás nincs rajta, hiszen vezeték nélkül tölthető. Középen az újgenerációs pulzusmérő szenzor található meg.

Huawei Watch GT 2 Pro sportóra teszt

Hozzám a klasszikus bőrszíjjal ellátott Watch GT 2 Pro járt a teszten. A nebula szürke színű bőr kidolgozása precíz, szép, jól megformált.

Az óra viselése sportoláshoz a bőrszíjjal kevésbé kényelmes, de nem problémás. A Sport verzió szilikon szíja jobb lehet annak, aki gyakran jár mozogni. Van lehetőség természetesen cserélni is szíjat, otthon, egyszerűen levehető, feltehető a standard szíj.

Huawei Watch GT 2 Pro sportóra teszt

A 46 mm-es mérete miatt az óra elsősorban férfiaknak szánt, kevésbé női modell, ráadásul elég nagy a tömege, 52 g, így valóban érezhető is, hogy a kézen van.

Az óra kijelzője 1,39”-os átmérőjű, körülötte kicsit vastag a keret. A felbontás 454×454 képpont és a megszokásoknak megfelelően AMOLED panelre épül. A fényereje jó, nappal is látszik, az érintőpanel gyorsan reagál, a színek is megfelelők.

Rendkívül sok, különböző számlap érhető el a Watch GT 2 Pro modellre, ezek egy részén a felület is személyre szabható, hogy milyen adat jelenjen meg rajta. A galériás Watchface itt is elérhető, azaz a telefonról kiválasztott képet használhatjuk hagyományos digitális órával, ráadásul ehhez lehetőség van már arra is, hogy a telefonon lévő képet NFC-vel küldjük át az órára, ehhez csak meg kell nyitni a képet, majd a telefont hozzáérinteni az óra kijelzőjéhez, az átvitel pár másodperc alatt megtörténik.

Nagyjából 100 különböző sportmódot kínál a Huawei a Watch GT 2 Pro órán, bár ezek legtöbbje szimplán csak pulzust és időt mér, esetleg a GPS segítségével a megtett utat, így például lépcsőzés során továbbra sem számolja a megtett emeleteket.

Van azonban három új sportmód, amelynél több infót is tud kezelni. A síelés és a snowboardozás esetén az átlagsebesség mellé elérhető a legnagyobb lejtő mérése is. A golfozás esetén elemzi a testtartást, illetve méri a lengési sebességet és javaslatot is ad, hogy jobban üssön a játékos.

Én elsősorban a szabadtéri futást tudtam kipróbálni. Ebből a szempontból nagyjából ugyan úgy működik, mint a Watch GT 2 korábbi modelljei. A mérés nem 100%-os pontosságú, előfordult körpályán, hogy elmaradt a helyes pozíció és így a kört levágta az óra, akkor is, ha valójában megtettem a teljes útvonalat. Azonban mivel alapvetően ez egy hobbi eszköz, ennyi tévedés beleférhet.

A pulzusmérés viszont fenomenálisan sikerült. A Watch GT 2 és a Watch GT 2e teszt esetén is az volt a problémám, hogy amíg séta közben, vagy nyugalmi állapotban pontosan mér, amikor a karom jobban mozgott, pl. futásnál, sprint közben, vagy egy lépcsőzés során, akkor nagy a pontatlanság. Ezt viszont a Huawei Watch GT 2 Pro jelentős mértékben ki tudta javítani. A bemutatón Richard Yu elmondta, hogy alig marad el a Watch GT 2 Pro pulzusmérési pontossága a Polar H10-es mellkaspánttal elérhető mérésétől. Szerencsére sportoláshoz Polar M400-at használok a H10-es érzékelővel, így rögtön össze is tudtam hasonlítani ezt.

A Huawei mérése valóban meglepően pontos, gyakorlatilag 2-3 értéknyi különbség volt csak jellemzően az edzés során, amely elég jónak tekinthető, óriási a különbség az elődökhöz képest, végre képes akár csuklóról is helyesnek mondható értékeket mérni az óra.

Huawei Watch GT 2 Pro sportóra teszt

A pulzusmérő segítségével elérhető a véroxigén telítettség mérés (SpO2), illetve stresszmérés is. Előbbi külön indítható, nem folyamatos, utóbbit egész nap végzi az óra.

A Watch GT 2 Pro alvásmérése azonos módon működik, mint a korábbi modellek során, észleli a mozgásokból és a pulzusból az alvási fázisokat, illetve ha ébrenlét volt az éjjel során, valamint reggelre elemzi is a Huawei Egészség alkalmazás az alvás minőségét.

Az új okosóra is kapott beépített mikrofont és hangszórót. Az eSIM támogatás hiányában továbbra sem lehet telefon nélkül hívást bonyolítani, viszont képes a telefon kihangosítójaként működni. Ekkor azért a hangminőség nem kiemelkedő, a hangerő elég lehet, de a mikrofon nem tolerálja nagyon a szélzajt.

Rendelkezésünkre áll 4 GB háttértár beépítve, ebből bő 2 GB szabad az első bekapcsolást követően. Erre kerülnek az óra számlapok, azonban zene is kerülhet, amit a Huawei Egészség appból lehet átküldeni, egyelőre erre nem működik az NFC-s adatátvitel, bár ennek okát nem értem. Ha felmásoltuk a zenét, azt lejátszhatjuk az órán közvetlenül, vagy a hozzá csatlakoztatott Bluetooth headseten át is.

Hasznos kiemelni, hogy ha a telefonról megy a Spotify zenelejátszás, akkor végre lehetőség van az óráról is vezérelni azt, ami hiányzott eddig.

Érdekesség, hogy a Huawei Egészség appban megjelent az Alkalmazások opció is az órához. A tesztelés elején még nem volt benne semmi, később azonban megjelent két alkalmazás, a Wodpuz és az InfinityLoop, két egyszerű játék, amely az órán játszható. Nyilván nem ez az alkalmazásfejlesztés csúcsa, azonban jelzi azt, hogy végre lehetősége van az alkalmazás fejlesztőknek saját appot írni a Huawei Watch GT 2 Pro órára, így annak tudása tovább bővülhet a jövőben.

A készülékházba épített 455 mAh kapacitású akkumulátor ugyan azt az üzemidőt tudja, mint a GT 2. Papíron 2 hetet ígér a Huawei, ez nagyjából tartható is. A GPS-alapú edzés persze rövidítheti ezt. Én úgy hoztam kb. egy hetes üzemidőt ki a Watch GT 2 Próból, hogy közben volt 2,5 óra szabadtéri, GPS-es edzés, mellette megy a 24 órás pulzusmérés, valamint aktív az alvásfigyelő is.

Huawei Watch GT 2 Pro sportóra teszt

Feltölteni az új töltőbölcsőn keresztül tudjuk, ami Qi szabvánnyal tölti fel az órát. A teljes feltöltés 4%-ról több mint egy órába telik, így gyorsnak nem mondható. Viszont lehetőség van a támogatott telefonokról (Mate 20 Pro, P30 Pro, Mate 30 Pro, P40 Pro) is feltölteni kábel nélkül, csak a hátlapra kell tenni az órát.

A Huawei Watch GT 2 Pro tudásában minimálisan lép csak előrébb az elődjéhez. Ezen minimális különbségek közé tartozik a sokkal jobb pulzusmérés, illetve a vezeték nélküli töltés. A különbséges inkább az anyaghasználatban keresendők, hiszen a korábbi acélt titánium ötvezet és kerámia, az edzett üveget pedig zafírkristály váltotta le a Huawei Watch GT 2 Pro esetén.

Huawei Watch GT 2 Pro magyarországi ár és megjelenés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával