HírekKiegészítők

Huawei Watch GT 2 teszt

A Watch GT szériával a Huawei érdekes utat választott, elhagyta a WearOS-t, ezzel korlátozottabb lett a kiegészítő használhatósága, cserébe viszont akár 2 hetes üzemidőt ígért. A Huawei Watch GT 2-t teszteltem, amely félúton van a sportóra és az okosóra között.

Huawei Watch GT 2 teszt

2019 márciusa óta használom az első generációs Watch GT-t, majd decemberben a teszt miatt Watch GT 2-re váltottam, hogy megnézzem mekkora a változás a két generáció között.

Az első generációhoz képest a Watch GT 2 kívülről elegánsabb lett, jobban hasonlít egy ékszerre, mint sem egy sportórára, hiszen a korábbi fém keretet 3D üveg borítás vette át, amely az egész óralapot borítja. Ez egyszerre látványosan szép és fejfájós, hiszen akár sérülékenyebb is lehet általa a szerkezet. A bő 1 hónapos teszt alatt több alkalommal sikerült használat közben odacsapnom, hol az ajtófélfához, hol az autó ajtajához, vagy éppen a falhoz, egyelőre azonban karcolások sem látszanak rajta, persze ettől függetlenül előfordulhat, hogy hosszú távon egy ilyen ütés után elfárad az üveg.

Huawei Watch GT 2 teszt

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Magyarországra már kétféle méretben érkezett a Watch GT 2. Hozzám az elsősorban férfiaknak szánt, 46 mm-es kiadás érkezett, ami 1,39”-os AMOLED kijelzővel rendelkezik, a téli napsütésben sem volt gond a fényerővel, vagy éppen az olvashatósággal. A hölgyeknek szánt verzió kisebb 42 mm-es koronát kapott.

A klasszikus, bőrszíjas kiadást teszteltem, amely elsősorban elegánsabb öltözethez készült, mint sem sportoláshoz. Ennek részeként az óra háza fényes, ezüstös, krómhatású. Rajta egy barna, varrot bőrszíj. Ez a mindennapi életben hordva ugyan kényelmes, sportolásra viszont számomra nem volt annyira kényelmes, mint egy szilikon szíj. A bőrszíj esetén számolni kell azzal is, hogy sportolás során az izzadtság egy idő után foltokat, elszíneződéseket is okozhatna esetleg. A bőr merevsége miatt aktív sportolás közben, amikor a kéz is mozog, kicsit talán unkomfortos is az óra a Watch GT Active után, ezért aki sokat sportol, annak mindenképpen a sportos szilikon szíjjal rendelkező verziót ajánlom.

Huawei Watch GT 2 teszt

Persze meg kell említenem, hogy a Watch GT 2 is szabványos szíjakkal rendelkezik, ez azt jelenti, hogy a Watch GT szíjai, az itthon elérhető pótszíjak jók rá, de akár hagyományos órák szíjait is egyszerűen rá lehet tenni. A szíjcsere kb. 2 perc, házilag, külön szerszám nélkül gyorsan elvégezhető. A Watch GT szilikon szíjával sportolás közben rögtön komfortosabb lett számomra a viselete.

Amíg a Watch GT inkább sportórának tűnt a csuklón, addig a Watch GT 2 bőrszíjas verziója a 3D üveggel tényleg inkább egy divatkiegészítőnek tűnik a hétköznapi életben, persze egy sor okos és sportos funkcióval felvértezve. Emiatt hétköznapi öltözet, vagy akár elengánsabb összeállítás esetén is bátran viselhető anélkül kirívó.

A Huawei sportórának hívja és nem okosórának, aminek nagyon jó oka van. A Watch GT 2 nem a Google által fejlesztett WearOS rendszert használja, pedig erre számos alkalmazás elérhető volna. Helyette egy zárt rendszert futtat, amire nem lehet utólag a felhasználó által alkalmazásokat telepíteni, azok érhetők el, amelyeket a Huawei biztosít. Emiatt funkcionalitásban kevesebbet tud, mint az Apple Watch, vagy Samsung Gear sorozata, ezt figyelembe kell venni, viszont olyat kínál helyette, amit kevés másik hasonló kiegészítő tud: mindennapos használatot akár havi 2-3 töltéssel.

Huawei Watch GT 2 teszt

Több ismerősömnek megmutattam a Watch GT 2-t és urak, hölgyek körében egyaránt pozitív kommentek voltak többségében. A negatív vélemények között a bőrszíj ridegsége volt visszatérő feedback.

A Huawei Watch GT 2 elsősorban sportoláshoz lett kifejlesztve, ennek megfelelően egy sor előre telepített sportmódot kapott.

Huawei Watch GT 2 sportmódok

Futóedzések

  • Futás/gyaloglás – kezdő
  • Futás/gyaloglás – haladó
  • Könnyed futás
  • Zsírégető futás – kezdő
  • Zsírégető futás – Haladó
  • Zsírégető futás – MIIT
  • MAF180 – Kezdő
  • MAF180 – Haladó
  • Aerob állóképesség javító futás
  • Lassú hosszútávfutás
  • Egyenletes intervallum futás
  • Tempófutás
  • HIIT futás

Mindegyik futóedzésnél egytől négy csillagig osztályozza a szoftver annak nehézségét, az óra jelzi az edzés hosszát és azt, hogy azt milyen módon kell teljesíteni, futás közben pedig további információt ad.

További sportmódok:

  • Szabadtéri futás
  • Beltéri futás
  • Szabadtéri séta
  • Beltéri séta
  • Kerékpár
  • Szoba bicikli
  • Beltéri úszás
  • Nyíltvízi úszás
  • Mászás
  • Hegyi túra
  • Terepfutás
  • Triatlon
  • Eliptikus
  • Evezés
  • Egyéb

Huawei Watch GT 2 teszt

Az óra oldalán lévő alsó gomb megérintéséval rögtön kiválasztható a kívánt sport mód, amelyek egyébként egymástól eltérő színű ikonnal rendelkeznek, annak fényében, hogy kültéri, vagy beltéri az aktivitás, ez azért is fontos, mert utóbbi esetében a beépített GPS modul is működésbe lép.

A futóedzéseknél nagyon jó, hogy rezgéssel is jelez, ha éppen gyorsabban, vagy lassabban kellene futni, ez a különböző edzési stílusoknál kifejezetten hasznos. Ami viszont számomra kicsit idegesítő, az a hangjelzés, ugyanis futás közben különböző időközönként (kültéri futásnál minden km után) bemondja a futás adatait, ami mondjuk egy téli este, sötétben, egyedül futva a szívbajt hozta rám elsőnek, de ha másokkal futottam, akkor ők néztek hülyének az órám miatt. Természetesen ez egy kikapcsolható funkció, alapértelmezetten azonban aktív.

Huawei Watch GT 2 teszt

Szabadtéri futás során van egy AI futótárs, akivel versenyezhetünk, az óra kalkulálja, hogy az “ellenfelünk” hol jár és jelzi, ha előrébb, vagy hátrébb járunk nála. Ez sokaknak adhat extra motivációt a futás során. Az edzést követően az órán és a Huawei Egészség alkalmazásban is megtekinthetjük annak eredményeit, illetve főleg az amatőr sportolók számára hasznos információ, hogy kalkulációt ad arról is az app, hogy mennyit kell pihennünk, hogy az izmok regenerálódjanak. Erre azért van szükség, mert a túledzettség sérüléshez, fájdalomhoz, rosszabb edzésmunkához vezethet. Ha megfelelő időt fordítunk a regenerációra, azzal jobban fejleszthetjük edzések során is az erőnlétet.

Huawei Watch GT 2 teszt

Ahogyan a Polar M400-am, úgy a Watch GT 2 GPS megbízhatósága sem tökéletes, volt ugyanis olyan, amikor 3x futottam meg ugyan azt a kört a városban, mégis volt a lerajzolt körben több tíz méteres eltérés. Emiatt sem tekinthető professzionális sportórának a Watch GT 2, persze ha az volna, akkor az ára sem ennyi lenne, mint most. Ennek ellenére egy átlagos, nem profi sportoló számára tökéletesen belefér ennyi mérési hiba.

Nem csak sport közben, hanem egész nap képes mérni a pulzust is az óra, ha túl alacsony értéket mér, akkor jelez is – ezt szerencsére nem teszteltem. Az viszont hasznos, hogy láthatjuk a nap folyamán a legalacsonyabb és legmagasabb, valamint nyugalmi pulzusunkat is.

Huawei Watch GT 2 teszt

Fontos és hasznos újítás a stresszmérés, amely a pulzushoz hasonóan történik és végigkövethető, hogy mikor volt a napszakunk stresszebb a kelleténél. Ehhez tartozik egy Légzési gyakorlat gyakorlat funkció is, amely segít megnyugodni, levezetni a stresszt. Ebből csak azt hiányolom, hogy az órát kell nézni hozzá, képen jelzi, hogy mikor kell beszívni a levegőt és mikor kifújni, pedig ennél a funkciónál hasznosabb volna a rezgés, vagy esetleg a hangjelzés, így csukott szemmel is végezhető volna a gyakorlat.

Huawei Watch GT 2 teszt

Ha valaki éjszakai is viseli az órát, akkor méri az alvást is. Nekem ezzel két bajom volt, egyrészt az, hogy az éjszakai viselethez azért méretes az óra, jobban szeretek ilyenek nélkül aludni, a másik pedig, hogy zavaró tud lenni a fénye. Akár a pulzusmérő zöld fénye is észlelhető lehet éjjel, de sokkal zavaróbb, hogy nincs egy amolyan éjszakai automatikus ne zavarj mód, amikor tudja az óra magától, hogy alszok, ezért nem kapcsol be a kijelzője. Azért nem kellemes éjjel kettőkor egy fordulást követően pár centire a szememtől amikor bekapcsol a kijelző. Ettől eltekintve, az alvási eredményeket kielemzi a szoftver és a telefonon megtekinthető annak adatai.

A sportosabb fukciók után nézzük az okosságokat. Az óra képes a telefon értesítéseit megjeleníteni. Ez hasznos alapfunkció, bár például a Facebook értesítéseit én mindig kikapcsolom az órákon, mert oylan mennyiségű értesítést kapnék, hogy folyton rezegne az óra, erre nincs igazából szükség. Az viszont már hasznosabb, hogy ha jön egy SMS, annak tartalmát akár az órán is láthatom. Válaszolni viszont nincs lehetőség, ne várjuk miniatűr billentyűzetet az óra kijelzőjén.

A Watch GT 2 egyik fő újdonsága az audio képességek, hiszen került bele egy Kirin A1 chip, illetve beépített hangszóró is. Önmagában nem képes hívások lebonyolítására, viszont a telefon kihangosítójaként működhet. Ennek nem találtam olyan alkalmat, amikor én valóban hasznosnak tapasztalnám, edzés közben kényelmetlen a csuklómat az arcomhoz emelni, hogy beszéljek. Vezetés közben lenne értelme, hogy nem kell kivenni sem a telefont a zsebből (kegyébként sem lehet vezetés közben kézben tartani telefont), de itt sem érzem egy átütő sikernek ezt a funkciót. Viszont van, akinek igénye van rá, az használhatja.

A telefon nélküli zenelejátszás viszont egy hasznos dolog. Persze nem a pici hangszórón, hanem a Watch GT 2-höz Bluetooth-on csatlakoztathatok headsetet, én a Freebuds 3-mal használtam. Így elmehettem futni úgy, hogy a telefonomat otthon hagytam, a zenét pedig az óráról vezérelve játszottam le a headseten. Ez már egy olyan funkció, amire azt mondhatom, hogy a Watch GT-ből hiányzott, ezért jó, hogy belekerült. Persze vannak korlátai. Kb. 2,2 GB hely áll rendelkezésre az órán, a Huawei Egészség alkalmazásban kell rámásolni az MP3 zenei állományokat az órára, ami kis időbe telik a Bluetooth kapcsolaton.

Az óraszámlapok terén sokan csalódottak lehetnek, hiszen bár van választék, továbbra is erősen korlátozott a kínálat. A Huawei Egészség alkalmazásban 23 különböző óraszámlapot lehet kiválasztani, ami alkalmazható az órán. Bár ez egészen sok, azonban mivel a konkurensek is kínálnak egyedi számlapokat, ennél jóval többet, joggal lehet hiányérzete a felhasználóknak.

Huawei Watch GT 2 teszt

Kínában béta rendszerként már elérhető egy bővebb óraszámlap áruház, ingyenes és fizetős opciókkal, azonban nem tudni még, hogy Magyarországon meddig kell várni, hogy a Watch GT 2-n ez elérhető legyen, pedig a Huawei Közösség csoport tagjainak visszajelzése alapján erre kifejezetten szükség volna.

Külső alkalmazások nincsenek. Nem tudom szinkronizálni a Watch GT 2-t a Google Fittel, ami hiányozhat sokaknak. De alkalmazásokat sem lehet letölteni róla, ahogy fentebb írtam, ez egy sportóra, nem okosóra. Ezt viszont sokan nem veszik komolyan vásárlás előtt, így koppanhatnak, ha valamit később telepítenének rá, de erre nincs lehetőség.

Az óra alkalmazásainak korlátoltságát nálam már az első generációnál is elfeledtette az üzemidő, ami a 46 mm-es Watch GT 2 esetén is kb. 14 nap. Én nagyjából 4 alkalommal töltöttem 1,5 hónap alatt, úgy, hogy egész napos pulzusmérés volt, többször GPS-es sport mód használat, illetve a legtöbb alkalmazás értesítése le volt tiltva. És kb. ez az, amit elvárnék egy sportórától, okosórától, hogy ne kelljen annyit tölteni, mint a telefonomat, ezért is szeretem a Watch GT szériát.

Huawei Watch GT 2 teszt

Töltéshez egy kerek, USB-C-s dokkolókorongot lehet használni, amit megtalálunk a dobozban, ez a célnak megfelel, jobb, mint amit még a WearOS-es Huawei Watch mellé kaptak a felhasználók. Ennek ellenére örülnénk, ha a következő generációkban esetleg megjelenne egy Freebuds 3-hoz hasonló vezeték nélküli töltés, aminek köszönhetően akár az okostelefonról is feltölthető lenne kábel nélkül az óra, mert ez számomra azért néha hiányzott.

Ha összegezni kellene a tapasztalataimat, a Watch GT 2 egy jó folytatása a sorozatnak, akik szeretnek zenét hallgatni futás közben, azok számára nagyon jól jöhetnek az audio képességek. Olcsónak nem mondanám az órát, hiszen kb. 70-80 ezer forint között érhető el, ennyiért kapni okosórák között Samsungot és Apple-t is, míg a tradícionális sportórák között a Polar, vagy éppen a Garmin is komoly kínálatot nyújt már.

A Watch GT használata után a Watch GT 2 elsősorban a Bluetooth zenehallgatásban adott igazi újdonságot, illetve a Stresszmérés.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával