Hírek

HUAWEI WATCH GT 3 Pro Ceramic női okosóra bemutató

A HUAWEI megcsinálta az eddigi leglátványosabb női óráját, amely Magyarországon is megvásárolható. A HUAWEI WATCH GT 3 Pro kisebbik kiadása különleges anyaghasználattal kínál rendkívüli dizájnt. A hivatalos neve: HUAWEI WATCH GT 3 Pro Ceramic.

Huawei Watch GT 3 Pro Ceramic

Elsőnek beszéljünk magáról a GT 3 Pro szériáról, hogyan jutottunk ide, mi vezetett eddig az óráig. 2015. elején debütált az első okosóra a cégtől (HUAWEI WATCH), amely egyféle méretben volt kapható, még Android Wear (ma már WearOS néven) rendszerrel. Már akkor a piac egyik legszebb okosórájának kiáltották ki, a leginkább hasonlított a valódi órákhoz anyaghasználatban, minőségben, kialakításban. Az óra kapott egy exkluzív, aranyozott tokozású női kiadást, viszont méretei miatt kevésbé terjedt el a még kibontakozó okosóra piacon.

Az első Huawei Watch 22 karátos arannyal futtatott női kiadása 2015-ből
Az első HUAWEI WATCH 22 karátos arannyal futtatott női kiadása 2015-ből

A HUAWEI WATCH 2 már sokkal sportosabb házat kapott, kevésbé volt elegáns, inkább a könnyű polikarbonát és sportorientált kialakítás jellemezte, ez az okosóra már elérhetővé vált eSIM-es verzióban is. (Ezzel tesztelte Magyarországon az eSIM kezelést a Telekom!)

Az eSIM-es Huawei Watch 2
Az eSIM-es HUAWEI WATCH 2

Ezt követően jött egy kicsit nagyobb levegővételnyi csend a Huawei óra portfóliójában, egészen addig, amíg megjelent 2018. őszén a Mate 20 széria és vele együtt az első HUAWEI WATCH GT. Ezt akkoriban a Huawei nem okosóraként, hanem sportóraként deffiniálta, hiszen nem voltak rá alkalmazások, a rendszere bár gyors volt, ezzel együtt zárt és a hardver is inkább úgy volt kialakítva, hogy a sportfunkciók mellett minél hosszabb üzemidőt tudjon – ezzel lett a WATCH GT 14 napos üzemidője az egyik legjobb a piacon. És itt kezdődött el a GT sorozat térhódítása. A GT-ből készült ugyan női kiadás, de nem került piacra Magyarországon.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Debreceni Zita a Huawei Watch GT-vel
Debreceni Zita a HUAWEI WATCH GT-vel

Egy évvel később jött a WATCH GT 2 modell (amit a mai napig kapni és sokan keresik). Ebből már érkezett hazánkba 42 és 46 mm-es kiadás, ráadásul sportosabb és elegánsabb verziók is jöttek. Fél évvel később jött egy méginkább sportos kialakítással rendelkező GT 2e modell. Ezt követte nem sokkal később a HUAWEI WATCH GT 2 Pro, amely a jelenlegi tesztalanyom közvetlen elődjének tekinthető. Itt már prémium anyaghasználatot vetett be a Huawei, a sok sportfunkció mellett jelentős hangsúly volt az elegancián, viszont csak férfi kiadás jött belőle.

Női Watch GT 2 modellek - hazánkban is népszerűek a mai napig
Női WATCH GT 2 modellek – hazánkban is népszerűek a mai napig

Aztán sok év kihagyás után jött ismét okosóra, a HUAWEI WATCH 3 széria, eSIM-es kiadással, kétféle méretben. Ezután már a 2021. őszén debütáló WATCH GT 3 széria férfi és női modellje is okosórává vállt a HarmonyOS rendszernek köszönhetően, hiszen az AppGallery-ben megjelentek az alkalmazások rá. 2022. elején megjött a specifikusan futásra tervezett WATCH GT Runner kiadás is.

A Huawei Watch GT 3 széria négy modellel érkezik Magyarországra
A HUAWEI WATCH GT 3 42 mm-es, arany Milanese szíjas kiadása

És egy ilyen, több mint 7 évet átölelő Huawei-es óra történelem után jutottunk el a HUAWEI WATCH GT 3 Pro órákig. Ezeket a Huawei beékelte a sportra szabott WATCH GT 3 és a prémium, eSIM-es WATCH 3 széria közé, egyszerre kínálva hosszú üzemidőt, széles funkciókínálatot és elegáns kiadást.

Ha a külsőt nézem, a HUAWEI WATCH GT 3 Pro női órája inkább egy divatkiegészítő, mint sem sportóra. A vakítóan fehér házon arany színű korona és gombok törik meg a felület.

Huawei Watch GT 3 Pro Ceramic

Az óra tokozása és szíja egyaránt kerámiából van. Nem fémből, az óra háza gyakorlatilag egy nagy kerámia egység, gyönyörű félig mattított felülettel, amelyen az ujjlenyomatok kevésbé látszanak, a szennyeződések sem tapadnak meg rajta 

Huawei Watch GT 3 Pro Ceramic

Az előlapon egy aranyozott fém gyűrű található, a tenger hullámait idéző mintával. A gyűrűn lévő 24 hullám mintája a 24 órás napot szimbolizálja.

A kijelzőt ezúttal zafírkristály védi, ami a Mosh skálán 9-es keménységgel bír. Ez rendkívül magas karcállóságot biztosít, megvédve az AMOLED kijelzőt.

Huawei Watch GT 3 Pro Ceramic

Maga a kijelző 1,32”-os, 466×466 képpontos “HD” panel, amely fényereje kellően nagy ahhoz, hogy nappali fényben is kiválóan olvasható legyen. A kerámia keret és a kijelző között végighúzódik egy fekete keret, ez számomra egy nagyon kicsit elütött az egész dizájn koncepciótól.

A GT 3 Pro Ceramic is megkapta a WATCH 3 szérián debütált 3D forgatható koronát, amely a vezérlésben is segít. Ennek külső része arany színű rozsdamentes acél, a tetején pedig egy kerámia gombfej található lekerekítve. A gomb forgatható, illetve lenyomható, ellátva így több különböző funkciót egyszerre.

Huawei Watch GT 3 Pro Ceramic

Az alsó, aranyozott gomb is többfunkciók, amellett, hogy a vezérlés részeként szolgál, egyben az órában rejtőző EKG működéséhez is szükséges.

Huawei Watch GT 3 Pro Ceramic

Igen, a WATCH GT 3 Pro Ceramic mind a két kiadása (női és férfi) képes EKG mérésre. Jelen pillanatban viszont Európában, a megjelenéskor nem rendelkezik ehhez engedéllyel, így még nem funkcionál. A Huawei Technologies Hungary azonban jelezte, hogy a cég beadta az illetékes hatóságokhoz az engedélykérést és várhatóan néhány hónapon belül hivatalosan is támogatott lesz a funkció.

A teszten lévő órán megtalálható volt az EKG funkció, működött is a mérés. A bal csuklón hordott órát a mérés indításokat a jobb mutatóujjal meg kellett érinteni az EKG gombot és egy rövid mérést követően – esetemben kijelezte, hogy nincs rendellenesség. Ennél részletesebb dolgot egyelőre nem írt, helyette a Huawei Egészség alkalmazásba irányított. Ekkor még, az Egészség appban viszont nem jelent meg a mérés eredménye, valószínűleg pont azért, mert nincs még jóváhagyás hozzá – később biztosan több adat fog itt megjelenni.

Amíg az EKG megjelenésére várunk régiónkban, addig is van viszont számos mért adat. Az óra alján egy zafírkristály borítású szenzorsziget van, amely alatt ugyan azok az optikai érzékelők, amelyek a WATCH GT Runnerben is megtalálhatók, plusz kiegészítésként megkapta a WATCH 3 modellből a bőrhőmérséklet mérési funkciót. Megkapta a GT 3 és a GT Runner két frekvenciás, öt szolgáltatós spéci helymeghatározási képességét is, így rendkívül magas pontossággal tud pozícionálni futás, kerékpározás, vagy egyéb szabadtéri sport esetén.

Huawei Watch GT 3 Pro Ceramic

Az optikai pulzusmérő viszonylag pontosan követte a pulzusadatokat a teszt során, egyedül akkor van egy nagyon kicsi késése, amikor hirtelen változások vannak (gyors pulzusemelkedés, gyors süllyedés egy váltakozó edzés során). Ennek oka viszont lehet a kerámia szemes szíj is, amely máshogy rögzül a csuklón, picit szabadabban, mint egy szilikon pánt. Természetesen cserélni bármikor lehet, akár egy percen belül, így lehetőség van a hétköznapi életben a lenyűgöző fehér szemes szíjjal viselni az órát, edzés közben pedig egy sportosabb szíjjal.

Az említett, fehér szemes szíj sem fém, hanem kerámia, ugyan úgy mint a készülékház. Egyedül a csat és a szemeket összekötő rudak aranyozott rozsdamentes acél elemek. Ahhoz, hogy megfelelő legyen a csuklóra, kapunk egy kis segédeszközt, egy szemkiemelőt a dobozban, illetve három extra szemet is. Így lehet bővíteni – valamint igény esetén csökkenteni is a WATCH GT 3 Pro Ceramic kerámia szíját.

Huawei Watch GT 3 Pro Ceramic

A gombok alatt oldalt megtalálható egy hangszóró rács is, a GT és és a GT 3 Pro esetén már a női modell is megkapta a hívás kihangosítás funkciót Bluetooth-on keresztül, hasonlóan a férfi modellekhez.

Huawei Watch GT 3 Pro Ceramic

Az 1,32”-os AMOLED kijelző valószínűleg megegyezik a GT 3-as kijelzőjével, amire egyébként nem lehet panasz. Pontosan érzékel, gyorsan reagál, a fényereje és a részletessége is jó, edzés és a mindennapok során egyaránt.

Az óra 5 ATM vízállósággal rendelkezik, illetve támogat egy új szabad búvár módot, amivel lehetőség van részletesebb adatokkal merülni a vízbe. Ebben az esetben mutatja többek között az eltelt időt, a merülési mélységet, az emelkedési sebességet és a maximális mélységet is, sőt szükség esetén jelzi azt is, ha túl mélyen vagyunk és emelkedés szükséges.

Ehhez a módhoz tartozik egy apnoea tréning funkció is, ami előre segít megtanulni a helyes légzést merülés előtt, illetve hosszabb ideig visszatartani a lélegzetet.

Nem csak a vízben érzi jól magát a GT 3 Pro Ceramic, hanem a szabadban is. Több mint 100 féle mozgásformát támogat, és a GT Runner modellhez hasonlóan ehhez is lehet akár pulzusmérőt csatlakoztatni, vagy kerékpározás során wattmérőt. Az óra kialakítása miatt én személy szerint elsősorban inkább hétköznapi, divatos kiegészítőként tudom elképzelni egyébként ezt, alkalmankénti hobbi sporttal. De kommentben várom ide kattintva a hölgyek véleményét, hogy ők hogyan használnák, hogyan viselnék ezt a kerámia órát, mennyit és mit sportolnának.

Huawei Watch GT 3 Pro Ceramic

Az EKG mellett van még egy fontos funkció, amire várniuk kell a hazai felhasználóknak, az pedig az órával történő NFC-s fizetés. Az óra rendelkezik NFC chippel, a Huawei Egészség alkalmazásban látható a Tárca menüpont. Viszont ahogyan ezt megnyitnám, kapom is az üzenetet, hogy a régióban még nem elérhető. Thomas Liu, a Huawei Technologies Hungary Fogyasztói üzletágának vezetője egy korábbi interjúban elárulta, hogy tudják, hogy fájóan hiányzó funkció ez és dolgoznak azon, hogy mielőbb elérhetővé tegyék ezt a képességet a magyar felhasználók számára. 

Interjú Thomas Liu-val, a Huawei CBG hazai vezetőjével

Már ez az óra is Harmony OS 2.1 rendszerrel fut, gyakorlatilag megkapta az összes funkciót a WATCH 3 sorozatból (kivéve az eSIM kezelést), viszont egyes képességek a GT 3 szintjén vannak csak. Ilyen utóbbi a háttértár, amely kisebb méretű, a zenék felmásolására összesen 1762 MB (kb. 1,7 GB) áll rendelkezésre például.

Nem csak számlapból van egyre több, amit le lehet tölteni, hanem alkalmazásból is, ráadásul telefonon az AppGallery-ben már külön felületen böngészhetjük az órára szánt alkalmazásokat, ezek száma pedig folyamatosan növekszik.

A HUAWEI WATCH GT 3 Pro Ceramic kiadás egy nagyon érdekes óra, kevés hasonló szépségű okosóra található ma a magyar piacon a hölgyek számára (alapból szűk a női okosórák kínálata). A Huawei látszólag továbbra is óriási erőket fektet a wearable kategóriába, hogy megőrizze a hazai piacvezető helyét, ránézésre pedig nem csinálja rosszul.

Huawei Watch GT 3 Pro Ceramic

Magyarországon éppen 200 ezer forint alatti áron indul a HUAWEI WATCH GT 3 Pro Ceramic. Ezzel a széria legdrágább tagja (a legolcsóbb kiadás a férfi bőrszíjas modell 140 ezer forintért). Hogy ez drága-e, az relatív. Ha ezt vesszük figyelembe, hogy 2015 végén a 22 karátos aranyozott HUAWEI WATCH is kb. ennyiért jelent meg Magyarországon, akkor azt mondhatom, hogy nem az, hiszen ez idő az árak sokat változtak (deviza árfolyamok, kínálat, stb.). Persze ha a mostani óra kínálatot nézem, akkor már kicsit erősnek hat, pedig nem az. Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ez egy teljes kerámia házas óra, amely bonyolult gyártási technológiát igényel és nagyon drága megoldást. Ha pedig divatkiegészítőkről van szó, bizony ennél drágább dolgokat is találni a világban.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával