Funkciók

Az EMUI története

Már 2012 óta fejlesztgeti saját felhasználnálói felületét a Huawei, amely kezdetben Emotion UI, később EMUI néven jelent meg a piacon és mostanra már nem csak egy felhasználói felületről, hanem egy rendszerszintű integrációval van szó.

Az Android rendszerre fejlesztett EMUI felület történetét mutatja be cikkünk, azaz hogy honnan indult el a fejlesztés és milyen állomásokon haladt át az évek során.

Emotion UI 1.0

A Huawei első, Androidra szánt felületét, az Emotion UI-t még 2012-ben jelentette be a vállalat, Android 4.0 alapokra építve. Volt nenne egy, a mai szemmel nézve elég kezdetleges hangasszisztens funkció, testreszabható kezdőképernyőt tartalmazott, illetve már megjelentek az első témák rá.

Emotion UI 1.0

Az Emotion UI 1.0 a Huawei Ascend P1 telefonon debütált.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Emotion UI 2.3

Sokáig nem törődött érdemben a Huawei a felület komolyabb számozásával, ekkor még az Android rendszeren volt a fő hangsúly. Így esett, hogy a Huawei Ascend P6 okostelefon még Android 4.0-val és már Emotion UI 1.6-tal jelent meg 2013-ban, azonban később az Android 4.4 (KitKat) frissítésével már az Emotion UI 2.3-as típusszámmal ellátott felülettel érkezett.

Emotion UI 2.3

EMUI 3.0

Az IFA 2014-en már a Huawei komolyan gondolkodott és dolgozott az európai és globális terjeszkedésen. Akkori szempontból a frissen bemutatott Huawei Ascend Mate 7 okostelefon egy kifejezetten jó készülék volt. A telefon Android 4.4 KitKat operációs rendszert kapott és az Emotion UI névről EMUI-ra váltott a cég, ami rövidebb, hangzatosabb volt. Az Ascend Mate 7 már az EMUI 3.0 felülettel érkezett.

Emotion UI 3.0

Újdonságai között volt többek között az előre telepített téma menedzser, az ablakos alklamazásváltó felület, a hálózati hozzáférések szabályozásának lehetősége, de az Androidból átvéve debütált az alkalmazás engedélyek, az alkalmazászár, illetve az akkumulátor menedzsment is.

EMUI 4.0

Már Android 6.0-ra építve, a Huawei Mate 8 okostelefonon debütált 2015-ben az EMUI 4.0 kiadás.

EMUI 4.0

Megjelent benne a Multi-ablak funkció, amivel egyszerre két alkalmazást lehetett futtatni, az SOS vészhívó funkció, megkapta a telefon előre telepítve az iránytő alkalmazást, szabályozható volt az ébresztési jelzés hosszúsága, debütált a képernyővideó funkció,, illetve összevonhatók voltak a Telefonkönyben a különböző forrásokból (pl. Facebook, Google, SIM) származó, azonban egy emberhez tartozó névjegyek.

EMUI 5.0

2016 egy nagyobb áttörést hozott, az Android 7.0 Nougat alapokra épülő EMUI 5.0 ekkor debütált.

A főoldali alkalmazás elérhetőség mellett megjelent az alkalmazáslista nézet, azaz a klasszikus menüs elrendezés, az értesítési sávra bekerültek a gyorskapcsoló gombok, a felhasználói felület teljesen átalakult, sokkal felhasználó-központúbb lett.

Olyan új funkciók érkeztek, mint az Energiatakarékos mód, vagy éppen az Iker-alkalmazások.

EMUI 8.0

Számozásban egy nagyobb ugrás történt 2017-ben. A Huawei kihagyta az EMUI 6.0-t és az EMUI 7.0-t azért, hogy EMUI 8.0-val az Android főverzióját követhesse a számozás. A szofterverzió a még ma is sokak által használatos Huawei Mate 10 Pro okostelefonon debütált.

Huawei Mate 10 Pro

A szoftver egyik újdonsága volt többek között a mesterséges intelligenciára épülő vezérlés. Új gesztusvezérlési opciók jelentek meg, mint a lebegőgomb funkció. Az EMUI 8.0 már támogatta a PC módot, amihez ekkor még kellett egy kábeles adapter a monitorra csatlakoztatáshoz. Megjelent a sötét mód és az Always on Display funkció az AMOLED kijelzős készülékek esetén, illetve a dinamikus háttérképek, amelyek a napszaknak megfelelően tudtak változni.

EMUI 8.0

EMUI 8.1

A Huawei P20 Pro okostelefonnal érkezett meg az EMUI 8.1 verzió. Ez egy ráncfelvarrás volt a 8.0 után. Elhozta a felsőkategóriás modelleknek a Szuperlassítású videókat, a 3D portré megvilágítási effekteteket.  Megérkezett az AI Lenses tárgyfelismerés.

EMUI 8.1

A Huawei Share 2.0 funkció már nem csak telefonnal, hanem akár Windows számítógéppel is együttműködött vezeték nélkül. A Galéria alkalmazásba bekerültek az intelligens csoportosítási lehetőségek.

A játokosok számára megérkezett a GPU Turbo nevű optimalizáció, amely sokkal simább játékélményt ígért, alacsonyabb fogyasztás és melegedés mellett.

Az EMUI 8.1-en debütált a Huawei AppGallery alkalmazásbolt, amely azóta a Huawei ökoszisztéma fontos bázispontja lett.

EMUI 9.0

Az IFA 2018-on debütált az EMUI 9.0, immáron Android 9.0 alapokon. Benne megtalálható volt az új gesztusvezérlés, átstruktuálásra került a Beállítások szerkezete. Megérkezett a Digitális egyensúly funkció és a továbbfejlesztett GPU Turbo 2.0. A Huawei Mate 20 Pro okostelefonon debütált az új kiadás.

EMUI 9.0

EMUI 9.1

Párizsban, 2019. március végén debütált a P30 Szérián az EMUI 9.1 felület, amely sokkal nagyobb mértékű változásokat hozott, mint az EMUI 8.0 – 8.1 váltás, sokak szerint a felsorakoztatott újdonságok felértek egy következő főverzióval.

EMUI 9.1

A teljesítményen sokat javított az új EROFS fájlrendszer, megjelent a GPU Turbo 3.0, még több támogatott játékkal. A Huawei Share kiegészült a OneHop NFC-s fájlköldési lehetőséggel PC-re, a telefon már autót is tudott nyitni a Huawei CarKey funkcióval, integrálásra került a Phone Clone.

EMUI 10

A HDC 2019-en debütált az Android 10 alapokra épülő EMUI 10, immáron 3 hónappal az első komolyabb amerikai szankciók után.

A Mate 20 széria is kap EMUI 10 bétát

A huawei teljesen újraszabta a felhasználói felületet, megjelent a Magazin stílus és a Morandi színrendszer, az aranymetszés. Az animációk természetközelebbi mozgásokat kaptak. Teljesen új felületet kapott a kamera alkalmazás, minden készülék számára elérhetővé vált a sötét mód, illetve az OLED-es készülékeken megjelent az új, színes AOD funkció.

Az első, Google támogatás nélküli, globális piacra szánt készüléken, a Huawei Mate 30 Pro okostelefonon debütált az EMUI 10.

EMUI 10.1

A Huawei P40 okostelefon szériával indult útjára az EMUI 10.1.

EMUI 10.1

Az új kiadás nem is felületében, inkább az ökoszisztémára épülő funkcióiban kapott nagy lökést.

Debütált a MeeTime videóhívás szolgáltatás, a Huawei Share Cast+ vezeték nélküli kivetítés, a Többképernyős együttműködés, az új Hangerősítő funkció, a készülékek közötti galéria elérés, a Celia hangasszisztens és még sorolható.

EMUI 11

A legújabb, EMUI 11-es verzió a HDC 2020-on debütál, szeptember 10-én.

HDC 2020

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával