Hírek

Az idén is sok telefon végzi “kukában” újrahasznosítás helyett

A 2022-es évben kapott nagyobb hangsúlyt Magyarországon és nemzetközi szinten is a nem használt okostelefonok újrahasznosítási lehetősége, holott ez egy évek óta gyűrűző probléma.

2010-ben ugrott először egy nagyobbat az előző évekhez képest az okostelefonok piaca. 2014-ben már közel volt az évi 1 milliárdhoz, 2014-ben pedig mér 24%-kal át is lépte a bűvös határt az eladások száma. 2015-2019 között minden évben átlagosan 1,5 milliárd új készülék került piacra. A 2020-as év hozott egy közepes visszaesést, de 2021-ben már újból növekvő tendenciát vett az értékesítés.

2012 és 2021 között hozzávetőleg 13,2 milliárd darab okostelefont gyártottak le és adtak el a gyártók. A készülékek egy részének 2-3 éves a használati ciklusa, amíg használják, ezt követően a készülékek egy része a fiók mélyére kerül, rosszabb esetben a kommunális hulladékba.

Így kezdődik a telefonok újrahasznosítása Magyarországon

Egy EU-s kutatás arra jutott, hogy 2022-ben nagyjából 5,3 milliárd okostelefon lesz, amelyet leváltanak és kárba vész, mert nem használják azokat tovább, nem kerül újrahasznosításra. Helyette elsüllyed a fiókban, vagy szemétbe kerül.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az emberek nem veszik figyelembe, hogy mekkora probléma ez, illetve milyen értéket képvisel a használt, akár hibás készülék. A telefonok számos újrahasznosítható nyersanyagból (különböző fémek, arany, ezüst, műanyagok, stb.) állnak, illetve olyan anyagokból, amelyek ugyan feldolgozhatók volnának, a környezetbe kerülve viszont rendkívül veszélyesek az élővilágra, a talajvízre. Ilyen például az akkumulátorok – amelyek egyébként tűzveszélyesek is lehetnek akár.

Így kezdődik a telefonok újrahasznosítása Magyarországon

Ha az értéket nézzük, önmagában egy-egy készüléknek forintosított értéke valóban alacsony lehet, viszont ha tömbösítve több készüléket nézünk, bizony két okból jelentős az érték. Egyrészt azért, mert rendkívül sok, újrahasznosítható nyersanyagot tartalmaz, olyanokat, amelyek egyébként hiánycikkek is lehetnek a nyersanyag-piacon. Az értékük akkor jönnek csak ki igazán, ha az újrahasznosítható nyersanyagok kibányászási költségeivel hasonlítanánk össze őket. 

Rövid ideig használunk egy telefont és ez nagy környezeti terhelést okoz

Az alumínium, amely szintén megtalálható a telefonokban, korlátlanul újrahasznosítható és ennek folyamán 90%-kal alacsonyabb az energiaigénye a feldolgozásnak, mintha bányászattal teremtenének elő új, felhasználható alumíniumot.

Használt telefonokra szakosodott cég jött Magyarországra

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával