Hírek

Huawei MatePad T8 tablet teszt

A MediaPad sorozat búcsúztott, a MatePad széria pedig debütált. A csúcsmodell MatePad Pro mellett egy alsókategóriás MatePad T8 is jött, amely tökéletes frissítés is lehet a korábbi MediaPad T3 8” leváltására, de azért ez sem mentes hibáktól.

Az új MatePad T8 doboza kisméretű, benne a tablet mellett találunk egy töltő adaptert, egy microUSB kábelt, egy tálcakiemelő tűt és egy kis leírást. A tablethez járó töltő 5 V 1 A értékekkel bír, azaz mindösszesen 5 wattal fog tölteni (ez nyolcada a MatePad Pro töltési képességének).

A T8-at kézbe fogva felfedezhetők azok a jelek, amelyek alapján könnyen megállapítható, hogy egy belépőszintű, olcsó modellről beszélünk, viszont ennek ellenére az összeszerelés minősége egészen jó, kicsit bár vastag a tablet (8,55 mm), azonban rendkívül jól kézreáll és elég masszív hatást kelt.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Ha az előlapot nézzük, egy 8”-os LCD kijelzőt kapunk, ami mindösszesen 1200×800 képpontos, a részletessége tehát közel sem nevezhető kiemelkedőnek. A képminősége szemből elfogadható, a színmegjelenítése nem rossz, azonban ha kicsit is döntjük és oldalról, vagy alulről, esetleg felülről nézzük, akkor rögtön fátyolosodik a látható kép. Az érintőpanel működése korrekt, a keret vastagsága pedig elfogadható a kategóriában. Jobb felül egy 2 megapixeles kamera található.

Az oldalsó keret műnyag, ezen található meg alul a microUSB port, felül a hangszóró és jack csatlakozó, oldalt a gombok, a mikrofon, valamint a memóriakártya és SIM tálca.

A hátlap már fémlemez, amely egészen jó fogást biztosítás. Fémes kékes színű, matt, egyetlen hátránya, hogy az ujjlenyomatos és a kézről származó zsírfoltok látszódnak rajta nagyon használat során, az anyag minőségére viszont nem lehet panasz.

Hardveres oldalon gyakorlatilag egy abszolút belépőszintet kapunk. Bár a felhasznált MediaTek MT8768 processzor 2020-as megjelenésű, ennek ellenére a nyolc darab mag csak Cortex-A53-as, ezek fele 2 GHz-en, másik fele pedig 1,5 GHz-en képes üzemelni, csíkszélessége nem ismert. Mellé a több mint 3 éves, 650 MHz-es PowerVR GE8320 került grafikus gyorsítóként. Túl nagy teljesítményt nem kell tőle várni sajnos.

A 2 GB RAM az a mennyiség, ami minimum elvárható ma már a belépőszinten is, azonban azt kifejezetten sajnálom, hogy a MatePad T8-at kizárólag 16 GB háttértárral hozta el a Huawei Magyarországra, holott tesztre 32 GB-os példányt küldtek. Egy ilyen 16 GB-os modellen első bekapcsolás után kb. 3,5-4 GB szabadon felhasználható hely van. Ezen osztozkodik minden médiatartalom, illetve alkalmazás és a gyorsítótár adatok is. Egy Facebook, Messenger, Viber, vagy éppen Instagram alkalmazás pár hónap alatt több száz megabájt méretű gyorsítótáradatot tud generálni a gyorsabb működés érdékben, így hamar szűkös tud majd lenni a T8 háttértára. Ezen az sem segít, hogy microSD-vel bővíthető, hiszen erre csak a médiatartalmak kerülnek.

A képen tesztpéldányuk, 32 GB-os háttértárának adatai láthatók. A Huawei Magyarországon 16 GB-os MatePad T8-at forgalmaz.

Ami pozitívum, hogy bár egy olcsó, belépőszintű készülékről van szó, ennek ellenére támogatott a 802.11a/b/g/n/ac WiFi 2,4 és 5 GHz-es tartományokat kezelve, mellette van Bluetooth 5.0 és Bluetooth LE támogatás, illetve az LTE-vel kezelt verziónál a gyors mobilinternet használatára is van lehetőség.

A beépített akkumulátor 5100 mAh kapacitású, ami elég nagy egy ilyen belépőszintű hardverhez, így tényleg hosszú órákon keresztül használható, viszont az is igaz, hogy az 5 wattos töltési rendszerrel kell neki egy éjszaka, mire 0-ról 100%-ra feltöltődik.

Bár egy abszolút belépőszintű készülékről van szó, ennek ellenére a tablet Android 10-zel érkezik, ami pozitívum, az EMUI 10-es felülettel. Ennek előnye például, hogy az LCD képernyőn elérhető a sötét mód, amely segíthet kímélni a szemet (erre mellette megtalálható a Szemvédelem mód is).

Már a MatePad T8 sem kapott google támogatást, így az AppGallery áll rendelkezésre az appok beszerzésére. Mellette pedig a Huawei a MoreApps és a Petal kereső megoldásokat javasolja azokhoz az alkalmazásokhoz, amelyek nincsenek az AppGallery-ben még (ilyen pl. a Facebook, a Messenger, az Instagram is).

A tableten megfelelően futott a Huawei Böngészőn keresztül a YouTube, illetve a Petal kereső segítségével beszerzett Netflix alkalmazással sem volt gond. Viszont offline-ra letölteni a filmeket, sorozatokat kevésbé kell a fent megemlített kis háttértár miatt.

Érdekesség, hogy van FM rádió, amely képes akár csatlakoztatott headset nélkül is működni, azaz a MatePad T8 tartalmaz antennát. Sajnos ez azonban elég vérszegény, lakáson belül használhatatlan volt nálam, szabad téren már jobb volt a vétel. Headsetet csatlakoztatva rögtön jobb lett a minőség.

Az online használat mellett a gyerekek lehetnek a MatePad T8 főbb célközönsége, ezért tett a Huawei rá egy olyan Gyereksarok appot, amely nagyon jól beállítható mindenféle védelmi megoldással, amivel a szülők kontrollálhatják a használatot.

Beállítható az időkezelés, aminek a célja a használat korlátozása, kiválaszthatók az alkalmazások, amelyeket elérhet a gyermek, van számára rajzoló felület, kamerát használat, tud videót lejátszani (amikhez hozzáférést adunk).

Hasznos a szemvédelem funkció, vagy hogy éppen a testtartásra figyelmeztet, ha nem megfelelő az (ne fekve használja az eszközt), illetve képes jelezni rázós úton, pl. autóban, hogy ne használja a tabletet, ezzel egy rosszullétet lehet elkerülni. Szintén tetszetős az, hogy a kilépéshez a szülői jelszó megadásához nem sorba szerepelnek a számok, hanem mindig változó módon összekeverve, ezzel elkerülhető az, hogy a gyerek a számok ismerete nélkül, csak a mintázatot megjegyezve ki tudjon lépni a felületről.

A PIN kódos zárolás mellett elérhető egyébként az arcfelismerés a normális használat mellett, amely egyébként egészen jól működött a kis felbontású kamera ellenére is.

Ha már kamera, elől és hátul is 2 megapixeles szenzorunk van. Ezek leginkább azért vannak ott, hogy legyenek, talán így tudnám összefoglalni. Akár az előlapi, akár a hátlapi kamerát használtam, a HDR-t el kell felejteni (ha a háttérfény erősebb, akkor vagy az előtérben lévő fotótárgy lesz sötét, vagy a háttér túl világos). A legkisebb kézmozgásra, remegésre elcsúszik a kép, ráadásul nagyon kevés körülmény van, amikor használható minőséget produkál a kamera. Ha nem volna rajta, valószínűleg az sem hiányozna különösebben.

Hátlapi kamera képek

Előlapi kamera képek

A Huawei MatePad T8 eladásait nem a képességei fogja generálni, hanem az ára, hiszen hellyel-közzel akár olcsóbb is, mint a 2 éves elődje.

A Huawei korábban a MatePad T8 hazai bejelentésekor még azt mondta, hogy a WiFi-s tablet ára kb. 50 ezer forint lesz, míg az LTE-s verzióért 55 ezer forintot kell fizetni. Akkor azt mondtam, hogy ez bizony kevésbé versenyképes. Talán ezt érezhették a Huawei-nél is, mert mire valóban piacra került, az ajánlott fogyasztói ára mérséklődött 45 és 50 ezer forintos szintre.

Azonban nem kellett sokatt várni, pár héttel a megjelenés után már jöttek az első akciók, a teszt pillanatában például a MatePad T8 WiFi kiadása 45 ezer forint helyett 35 ezerért, ímg a MatePad T8 WiFi+LTE verzió 50 ezer helyett 40 ezerért vásárolható meg. Ennyiért pedig alá kell írni, hogy korrekt ajánlat mind a kettő.

Természetesen számolni kell a megkötésekkel. A 16 GB-os háttértár nagyon nem 2020. Ha ezt a jelentős dolgot elfogadjuk, akkor viszont az ára nem rossz. Persze érdemes azt is megemlíteni, hogy jellemzően a belépőszintű készülékeket választók edukálódnak legkevésbé a készülékekkel kapcsolatan vásárlást megelőzően. Ezért okozhat talán majd sokaknak meglepetést, amikor otthon kibontás után keresik hogyan kell telepíteni a Messengert, vagy a Facebookot, illetve bárhogy próbálják, a YouTube alkalmazása nem akar elindulni.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával