Hírek

Ne dőlj be az olcsó klón telefonoknak

Nagyon sokan szeretnének úgy, felsőkategóriás telefont vásárolni, legyen az akár Huawei, akár Samsung, Apple, vagy más márka. Sajnos a vágyakozás során könnyen beleeshetnek a klón telefonok olcsó csapdájába.

Próbáld ki a Huawei Mate 30 Pro telefont!
Így néz ki egy eredeti Huawei Mate 30 Pro telefon.

A klón telefonok kapcsán gyakran olvasható az a vélemény, hogy “aki bedől, az meg is érdemli azt”. Azért ez nem feltétlenül igaz. Megfontolt, tudatos fogyasztói döntésekkel valóban elkerülhető volna az, hogy valaki úgy vásároljon egy sokat nem érő klón telefont, hogy azt hiszi, hogy az valójában egy Huawei csúcsmodell, azonban sajnos sokan nem így járnak el. A vásárlók egy része csak szeretne egy csúcsmodellt, talán nem is a funkciói miatt, inkább azért, hogy elmondhassa, hogy olyan készüléke van.

Az is igaz lehet, hogy bár vágyik valaki mondjuk egy P30 Pro, esetleg Mate 30 Pro készülékre, amelyek ára egyaránt bőven 200 ezer forint felett van, nincs tisztában a képességeivel, ezért örülhet meg, ha valamilyen lenyűgöző akcióban talál egy telefont, amely úgy tűnik, hogy az általa áhított modell, csak mondjuk 345 ezer forint helyett csak 45 ezer forintért.

A Facebookon aktívan hirdet a Wish, Aliexpress, illetve a többi kínai webáruház is, gyakran olyan termékeket, amely egy nem elég figyelmes felhasználónak kifejezetten félreérthető lehet. Elég csak megnézni ezt a terméket:

Ne dőlj be az olcsó klón telefonoknak

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Aki képben van a mobilvilággal, az hamar látja, hogy ennek nem sok köze van a Huawei Mate 30 Pro telefonhoz, semmilyen szinten. Azonban azok, akik nincsenek képben és nem is igazán tudatos fogyasztók, azt fogják látni, hoy ez egy “Hua&wei Mate 30 Pro”, ráadásul 489 125 forint helyett csak 34 567 forintért. Bár maga a Huawei szó sehol nem szerepel, éppen elég megtévesztő a Hua&wei megjelölés, az eredetit másoló dizájn, az azonos háttérkép a telefonon.

Sajnos az, aki nem ért hozzá, nem jártas a mobilvilágban, nem érdeklődik akár olyan helyen, ahol segíthetnek, az bizony kiadhat 35000 forintot, plusz szállítást, sőt jó eséllyel utána még vámot is egy ilyen klón telefonért és utána jön a pofáraesés.

A Huawei közösség csooportban is jött egy felhasználó, nevezzük mondjuk Katalinnak, aki vásárolt egy Huawei P30 Pro telefont és a PhoneClone segítségével szerette volna az adatait átköltöztetni a régi Huawei P9 Lite telefonjáról az új készülékre. De az új telefonját a PhoneClone csak régiként azonosította, ami azért volt, mert a PhoneClone arra jó, hogy új Huawei telefonra költözz át egy másik telefonról. De amit ő vett, nem egy új Huawei telefon.

Ne dőlj be az olcsó klón telefonoknak

Azoknak, akik jártasak a mindennapi mobilkommunikációs világban, már az első kép alapján egyértelmű volt, hogy bár Katalin úgy gondolja, hogy egy Huawei P30 Pro telefont vett, sajnos nem így volt. A rossz minőségű fontón eszközsávon látszik, hogy teljesen más ikonok vannak, mint amilyet az EMUI használ, de a gyenge LCD kijelző még ezen a képen is megmutatja, hogy ezen a telefonon dewdrop notch sincs, ami az eredeti modellen van. A samsungos rendszernavigációs ikonok is elsőre sejtethetik egy hozzáértőnek, hogy ez nem EMUI, de a képernyő vastag kerete sem egy hajlított kijelzős P30 Pro telefonra utal.

Mivel Katalin később még egy képernyőképet töltött fel, hogy mutassa, hogy neki “P30 Pro” telefonja van, nyilván tudni lehetett rögtön két tényt: Katalinnak nem Huawei telefonja van, hanem egy klónja, ő viszont nem ebben a hitben van.

Sajnos azért működhet ez a világban, mert igény van a csúcsmodellekre, de pénz nem feltétlenül, ezért az ilyen csábító akcióknak, vagy inkább átveréseknek simán bedőlnek sokan. A fentebb mutatott “Hua&wei” telefon sem volt soha az életben közel 500 ezer forint, azonban gyakorlatilag nincs olyan globális fogyasztóvédelmi hatóság, amely felügyelné ezeket a kereskedőket, így gond nélkül működhet a szándékos átverés úgy, hogy még azt is mondhatják, hogy ők nem akarták Huawei-ként eladni, hiszen nem ez a neve.

A magyar használtcikk oldalakon és a Facebook Marketplace-en is felbukkantak már ezek a klón telefonok, jobb esetben az eladók nem akarják azokat Huawei-ként eladni, azonban rosszabb esetben ez nem így van. A képen látható hirdetésben is Huawei-ként azonosítják a készüléket, amely a hozzá nem értő, nem tudatos fogyasztók esetén kellően megtévesztő lehet és abban a tudatban vehetik meg, hogy Huawei-t vásárolnak.

Huawei Mate 31 Pro klón a Jófogáson

 

így kerüld el a klón telefon vásárlását:

  • Új Huawei telefont kizárólag a hivatalos viszonteladóknál vásárolj.
  • Használt készülék vásárlása esetén kérj szakértő segítséget, például hivatalos Huawei szervizben, vagy az IMEI számot ellenőriztesd a Huawei ügyfélszolgálatával.
  • Ha nem vagy jártas a telefonos világban, kérj segítséget olyantól, aki igen.
  • Legyen gyanús, ha valami jelentősen olcsóbb

Ne dőlj be az olcsó, de hamis Huawei microSD kártyáknak

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával