Hírek

Huawei P40 Lite E teszt

A P40 széria legolcsóbb modelljét a P40 Lite E-ot tesztelem ezúttal, ami inkább egy Y-szériás modell lenne, kicsit magas nyitóárral.

A Huawei P40 Lite E egyes országokban Huawei Y7p néven fut, ezzel megerősítve azt a teóriát, hogy alapvetően ez egy alsó-középkategóriás modell. Az EU-s névválasztásnak az oka nem csak az lehet, hogy a P-széria neve magasabban értékelt, hanem az is, hogy a felhasználók kezdik érteni, hogy a P40 szériás modelleken nincs Google licenc, teljesen a HMS-re épít, így pedig könnyebb a cégnek kommunikálnia is ezt.

Vonzó külső, látványos képességek, viszont alacsony hardveres teljesítmény jellemzi a Huawei alsó-középkategóriás készülékét, de nézzük meg, hogy mennyire használható.

A telefon előlapjának kellemes része, hogy a középkategóriához mérten vékony keretet kapott, illetve kijelzőbe vágott kamerával lett ellátva, itt még az apró méretű lyukról van szó, amely 4,5 mm-es, klasszisokkal kisebb, mint a P40 Pro esetén.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Maga a kijelző 6,39”-os képátlóval rendelkezik, IPS panel, a nem túl acélos 720×1560 képpontos HD+ felbontással. Maga a kijelző szemből nézve kellemes színvilágot tud, maximális fényereje zárt térben elég, viszont ha a P40 Lite E-t nem szemből nézzük, hanem döntjük valamilyen irányba, a színek minimálisan sötétednek, szürkülnek.

A hátlap bár teljesen lapos, a speciális festése miatt olyan hatású, mintha egy ívelt peremmel rendelkezne, ami kifejezetten látványos effektet okoz. A hátlap teteje zöld színű, az alja kék, a kettő köszötti színátmenettel. A fekete hátlapos modell esetén szívárványszerű effekt látható.

A P40 Lite E esetén még a hátlapra került az ujjlenyomat olvasó, ennek működése rendkívül jó minőségű, nagyon gyorsan és pontosan old fel, alkalmanként a P40 Pro kijelzőbe épített megoldását is felülmúlja, bár az eltérő technológiák miatt ez nem is meglepő.

A bal felső sarokba magas, keskeny kamerasziget került, amely minimálisan kiemelkedik és három kamerát tartalmaz, alatta külön található meg a vaku. Az oldalsó keret fém hatású, lekerekített kialakítású. Abszolút pozitív, hogy a középső keret követi a hátlap színváltozásait. A telefon alja évekkel repít minket vissza, középen ugyanis microUSB van, nem USB-C, ezen kívül jack csatlakozó is megtalálható.

Ha tovább nézzük a hardveres lehetőségeket, elsősorban régi középkategóriás hardveres elemeket kapunk. Az alapja a 12 nm-es Kirin 710F. Ez képességekben megegyezik a 2018. nyarán bemutatott Kirin 710-zel. Ez került korábban a Mate 20 Lite-ba, P30 Lite-ba, de még a mostanra egészen olcsó P smart 2019-be is.

Ha a 4 GB RAM-ot tekintjük, az nem kirívó, az 50-70 ezres árkategóriában teljesen normális, viszont még elegendő arra, hogy minden app működjön. A 64 GB mára már a határeset kategória szinte. Amíg 5 éve még a felsőkategóriás modellek is akár 16 GB háttértárral jöttek és ma is kapni ilyen készüléket a Huawei kínálatában, 2020-ban aki 32 GB-os háttértárral szerelt modellt vesz, az a minimumot kapja csak, a 64 GB pedig olyan alap, amelyre szükség van, hogy egyáltalán hosszabb távon esély legyen úgy használni a telefont, hogy ne a tárhelytörölgetés legyen a napi rutin. Bár a P40 Lite E is 12 megapixeles, blokkosított felbontást ajánl fotózásra, biztosan lesznek, akik szeretnének majd 48 megapixeles képet csinálni, amivel nincs is baj, viszont ezekkel simán lehetnek tartalomtól függen akár 20 MB-os méretűek is, ennek köszönhetően pedig hamar ugorhat a háttértár, amelyből első bekapcsolás után olyan 52 GB felhasználható. A háttértár microSD kártyával bővíthető.

A P40 Lite E 4000 mAh kapacitású akkumulátora kijejezetten jól hangzik, hiszen a takarékos hardver, kis felbontású kijelző mellett jó üzemidőt tud hozni. Csak tölteni ne kelljen, mondhatnánk. Amíg a P40 Lite már a 40 wattos SuperCharge töltést kapta meg a csúcsmodellek mintájára, addig a P40 Lite E inkább a belépőszintű modellekhez csatlakozik ezen a téren, lévén 5 V 2 A, azaz 10 watt teljesítményű töltés érhető el, ami különösen bonyolultabb számítás hiányában is sejthető, hogy kokrétan 4x hosszabb töltési időt jelent, mint a P40 Lite esetén.

Sajnos az extra képességek tekintetében is csak a látványos, hangzatos elemek kerültek bele a készülékbe (mint a punch hole megoldás és a 48 megapixeles tripla kamerarendszer, vagy a látványos hátlap). Funkcionálisan kifejezetten spórolt a Huawei. A P40 Lite E Dual SIM-es, kétkártyás 4G támogatással, ez viszont ma már alap. WiFi-ből azonban csak a 802.11b/g/n szabványokat támogatja, 2,4 GHz-es hálózaton. Bluetooth-ból ugyan az 5.0 verzió került bele, viszont se NFC, se gyorstöltés, se vezeték nélküli töltés. Kívülről tehát szeretne a felsőkategóriás modellekhez hasonló lenni a P40 Lite E, belül viszont inkább egy Y6s.

A Huawei P40 Lite E még Android 9.0-val és EMUI 9.1-gyel érkezik a boltokba, viszont ha már pozitívum kell, azt mondhatjuk, hogy a vállalat bejelentése szerint 2020. májusában indul az Android 10 és EMUI 10.1 frissítés. Ami fontos, hogy már a P40 Lite E is a széria többi tagjához hasonlóan csak a Huawei Mobile Servicesre épít, Google Play Áruház és egyéb szolgáltatások nélkül.

A telefon alap alkalmazásokat tartalmaz előretelepítve, 3rd party appból viszont kevés van rajta gyárilag, ez kimerül a Microsoft Hírek és az új Office alkalmazásban. Ezen kívül az alapvető Huawei appokat találjuk meg a készüléken. Valószínűleg ez a korábbi EMUI verziónak köszönhető és a 10.1-gyel megérkezhet majd az a számos app ajánló mappa, amely a P40 és a P40 Pro készülékeken is megtalálható és különböző alkalmazásokat szeretne javasolni az AppGallery kínálatából.

Az IPS panel miatt a rendszer nem kapott AOD funkciót, illetve amíg Android 9.0 van rajta, addig sötét mód sincs. Ha a Huawei valóban elérhetővé teszi majd a P40 Lite E EMUI 10.1 frissítését, akkor egyrészt helyenként a felület is módosulhat, illetve elérhetővé válhat majd a rendszerszintű sötét mód is a telefonra.  A klasszikus módok, mint a szemvédelem, vagy a színhőmérséklet szabályzás természetesen elérhető, ahogy a kamera kivágást is “el lehet tüntetni“ egy nagy fekete sávval felül.

A telefon alján lévő hangszóróval gyenge, nem zenehallgatásra van. A hangerő elég arra, hogy meghalljam, ha zsebben csörög a teefon, vagy éppen megnézzem Győrfi Pál legújabb videóját, azonban zenehallgatás terén nem túl teltek a hangok, ahogy az gyakran lenni szokott telefonok esetén. Bár én nem is kifejezetten szoktam így hallgatni zenét, tudom, hogy gyakori jelenség a kihangosított zenehallgatás, ezzel viszont azért jelentősen elmarad a minőség a felsőkategóriás képességektől. A Huawei Zene alkalmazás egyébként azért is hasznos, mert rögtön ad egy ingyenes zenei streaming lehetőséget több ezer zeneszámmal, igaz túl sok ismert dal nem található meg ebben az ingyenes kínálatban, de pl. a Deezer letölthető az AppGallery-ben és ott elég széles zenei palettából lehet választani. Ami még pluszt jelenthet, 2020. december 31-ig lehetőséget nyújt a P40 Lite E vásárlóknak arra a Huawei, hogy egy 6 hónapos Tidal HiFi előfizetést igényeljenek ingyen, ennek értéke közelít a telefon árának feléhez.

Minél olcsóbb egy készülék, annél szélesebb tömegekhez érhet el, ezzel együtt egyre kevésbé érdekli a vásárlóit a mobilkommunikáció vívmányai, jellemzően csak használni akarják a telefont, vagy a fiatalabbak esetén ez az, amit árban elérhetnek. Emiatt itt még inkább hangsúlyos lehet az alkalmazások elérhetősége. Google Play Áruház nélkül, illetve a még foghíjas AppGallery-vel azért kicsit nehezebb helyzetben lesznek azok, akiknek eddig semmit sem mondott az alternatív alkalmazásbolt név.

Az tény, hogy sorra jönnek a kisebb és nagyobb nevek a Huawei alkalmazásboltjába, csak hogy néhányat soroljak, a Here WeGo navigáció, a Viber chat app, a TikTok közösségi felület, a Booking.com szálláskereső, a VLC for Android médialejátszó, az Asphalt 9 játék, az Opera Mini böngésző, vagy a Deezer zenei streamingszolgáltató. Az érem másik oldala a hiányzó nagy appok az AppGallery-ből, mint a Facebook, Messenger, Instagram, YouTube és lehetne még egy hosszú listát írni erről. Ez persze részben átmeneti állapot, valószínűleg idővel eléri a Huawei, hogy a többi szereplő is felkerüljön.

Azokra az appokra, amelyek nem elérhetők az AppGallery-ben, az a Huawei kommunikációja, hogy húzd azt át a régi telefonodról a Phone Clone segítségével, vagy használt egy alternatív app store-t. Erre egy opció a MoreApps lenne egy alternatíva, ez azt tudja, hogy megmutatja, hogy csak beírjuk az appot amit keresünk és megmondja, hogy az elérhető-e az AppGallery-n, ha nem, akkor mutat más helyet, ahonnan letölthető. Ami ennél hasznosabb lehet, ha egy P40 Lite E vásárló bemegy valamelyik Huawei VIP service pontora és megkéri az ott lévő szakértőket, hogy csinálják ezt meg helyette, hiszen  erre is lehetőséget nyújt a Huawei, ingyen.

 A Facebook, Messenger, Instagram gond nélkül működik és nincs is velük működésileg probléma. Ugyan így használható a LinkedIn, a Pinterest, a Waze, de még a Google Maps is, ugyanis igen, a Google térkép és navigációs alkalmazása is működik, igaz, ez esetben nem lehet bejelentkezni, viszont a térkép megy és navigáció is használható normálisan.

Ahol valóban tud előre lépni kategóriájában a P40 Lite E, az a hátlapi kamera képességek. A 48 megapixeles főkamera, a 120 fokos széleslátószögű 8 megapixeles kamera és a 2 megapixeles mélységélesség érzékelő szenzor egyaránt hasznos és jelentős előrelépés az alsó-középkategóriában. Gyakorlatilag ugyan ezeket kapjuk a Huawei P40 Lite-ban, vagy éppen a Nova 5T-ben is, csak itt kimaradt a negyedik makró kamera.

Egy Huawei P40 Pro képeihez viszonyítva esélye sincs a P40 Lite E-nek kamerát tekintve. Azonban ha az 50-75 ezres árkategóriát nézzük, már egyáltalán nem olyan rossz a helyzet. A normál képek esetén ami hiányozhat, az a felsőkategóriás modellekben kedvelt PDAF, ennek hiányában az autofókusz jóval lassabb, mint a felsőkategóriás modellek esetén.

Huawei P40 Lite E tesztképek

Huawei P40 Lite E FullHD 60 fps tesztvideó

A 8 megapixeles ultraszéles látószögű kamera egy új lehetőséget nyújt a fotózás során, ugyan olyan távolságból sokkal nagyobb teret képes megjeleníteni a képen a kamera. Amíg a P40 Pro esetén gyakorlatilag hibátlan az így készült 120 fokos kép, addig a P40 Lite E esetén már jelentős a torzítás a kép szélén, a lenti videóban ez látszik is az oldalsó sarkokban, ahogyan a szoftver nem tudja megfelelően korrigálni a torzulást.

Az előlapra ezúttal csak egy 8 megapixeles kamera került, ez kifejezetten alacsony értéknek hathat a felsőkategóriás trendekhez képest, de a belépőszinten ez már megszokott. Ennek ellenére egy, kis felbontású kamerával is korrekt minőséget nyújt a P40 Lite E kamerája. Zárt térben erős háttérfény esetén az arc részletei jók, viszont a háttér már nem annyira. Szabadban azonban nappal szemben és háttal is jó eredményt szolgáltatott a kis szenzor, úgy hogy közben a háttér és az arc színei, vonalai is megfelelőek voltak.

A Huawei P40 Lite E-t nehéz besorolni a piacon. Az tény, hogy a 77 ezer forintos ára magas, még akkor is, ha ezt az árat a járvány okozta árfolyam emelkedés hozta össze nekünk. A képességeit nézve a P40 Lite E ára reálisan 55-65 ezer forint között lenne, ennyiért mondhatnánk rá, hogy egy korrekt alsó-középkategóriás modell.

Hiába teszi jól a dolgát a P40 Lite E, egyszerűen ezen a nyitó áron házon belül is megeszik a korábbi modellek, vagy árral, vagy képességekkel. Gyakorlatilag azonos hardveres képességekel rendelkezik a P smart Z, gyengébb kamerával, de jóval olcsóbban (Play áruházzal). A Huawei P30 Lite kisebb akkumulátorral ugyan, de Play áruházzal, NFC-vel, gyorstöltéssel, USB-C-vel és jobb előlapi kamerával, dupla háttértárral, jobbb kijelzővel klasszisokkal jobb vétel, kb. azonos árszinten. Ha pedig már valaki 77 ezer forintot adna egy P40 Lite E-ért, akkor jobban jár ha rátesz még pár ezer forintot és akciósan vesz 80-85 ezer forintért egy P40 Lite-ot. Ott valóban frisebb, erősebb a hardver, több a háttértár és a RAM, van valódi 40 wattos SuperCharge.

Sajnos a tesztem végére azt kell hogy írjam, ahogy az fentebb sejthető is volt, hogy a P40 Lite E akkor lesz egy életképes vétel, mikor lemegy az ára reális árszintre, addig viszont főleg jobb vételek vannak csak helyette.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával