Funkciók

Így működik a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó

Napjainkban a nagyképernyős okostelefonok egyre népszerűbbek az okostelefon-iparban, ezzel párhuzmosan a képernyő egyra nagyobb arányú területet foglal el az előlapból.

Huawei P30 Pro kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasóval

Az ujjlenyomat olvasó alsó keretből a kijelző alá helyezésével rendkívül sokat lehet javítani az kijelző-készülékház arányon. A korábbi, hagyományos kapacitív ujjlenyomat olvasók esetén szükség volt egy fizikai területre, a hátlapon, vagy a kijelző alatti kereten, ahol elhelyezkedett a szenzor. Emiatt azon modelleknél, amelyek az előlapon tartalmazzák az ujjlenyomat olvasót, az alsó keret nem tud elég vékony lenni. Erre hivatott megoldást kínálni a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó, 2018 egyik nagy újítása, amely 2019-ben tovább fejlődött.

A kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó egy, a felhasználó számára láthatatlan szenzorral működik. Maga a leolvasó egység nem a kijelzőbe építve található meg, hanem fizikailag a megjelenítő alá került be. A leolvasáshoz kétféle technológia érhető el, az optikai és az ultrahangos. Ezek közül az ultrahangos ujjlenyomat olvasó megoldás az újabb, azonban ez a technológiát még nem találta a Huawei teljesen kifejlettnek a P30 Pro fejlesztésekor, ezért került bele az optikai megoldás. Amikor a P30 Pro képernyőjére illesztjük az ujjunkat, az OLED képernyőn egy kék erős fény jelenik meg, ez ahhoz szükséges, hogy kellően megvilágítsa az ujjlenyomatot, amelyet így fel tud dolgozni az optikai leolvasó egység.

Így néz ki az ujjlenyomat olvasó belülről:

Huawei P30 Pro: darabokra szedve

Hogyan működik a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó?

  1. Egy belső érzékelő észleli, amikor megérinti a felhasználó az ujjával a lezárt képernyőt, vagy megmozdul a telefon, akkor megjelenik a kijelzőn az ujjlenyomat ikon
  2. A megfelelő helyre helyezzük az ujjbegyünkat az ikonra, ekkor felvillan a kék fény.
  3. Az ujjlenyomat olvasó chipje elkezd dolgozni és összegyűjti az ujjlenyomat adatokat.
  4. A begyűjtött információk hitelesítésre kerülnek egy algoritmus segítségével

Tényezők, amelyek befolyásolják a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó működését

Túl száraz, vagy nedves ujjbegy

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az ujjlenyomat olvasó érzékelője az ujjlenyomatunk textrúráit gyűjti össze a hitelesítéshez. A túlzottan kiszáradt, vagy éppen ellenkezőleg, a kiázott, nedves ujjbegyen az ujjlenyomatok szerkezete nem elég világos, vagy torzulhat, amely csökkenti, vagy akár megakadályozza a leolvasást.

Képernyővédő fólia

A különböző kijelzővédő fóliák befolyásolják a megjelenítő fényáteresztő képességét, a visszavert fényintenzitás gyengül, ezáltal az olvasó is kevesebb információból tud dolgozni és ez okozhat hibás leolvasást. Nem minden fólia okoz gondot. Saját tapasztalataink alapján például a ClearPlex esetén tökéletesen működik a leolvasás, míg a Panzer Glass már nem szerepel ilyen jól, nehezíti az ujjlenyomat olvasást.

Erős fény

A túl erős külső fény zavarhatja az ujjunkról visszaverődő fényintenzitás jelét, amely befolyásolja az ujjlenyomat-információk minőségét.

Alacsony hőmérséklet

Az alacsony hűmérséklet befolyásolja az ujjlenyomat-olvasó érzékenységét, ráadásul ilyenkor az ujjaink is jobban kiszáradnak, amely tovább rontja a leolvasás lehetőségét.

Törött képernyő

A kijelző alatt lévő  optikai szkennernek elengedhetetlen a stabil fényforrás. A törött képernyő megvilágítása a sérülés miatt megváltozhat, amely rontja az ujjlenyomatolvasás folyamatát. Ehhez nem kell az sem, hogy az ujjlenyomat olvasó feletti részen legyen a törés, repedés, más helyen történt fizikai hatás is módosíthatja a kijelző megvilágításának működését.

A Huawei elsőnek 2018 tavaszán a PORSCHE DESIGN Huawei Mate RS modellbe helyezett kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasót, azonban ekkor még nem voltak teljesen biztosak a működésében, ezért a hátlapon is megtalálható volt egy hagyományos ujjlenyomat olvasó. Ezt követően 2018 októberében a Huawei Mate 20 Pro volt az első, szélesebb célközönség felé is elérhető csúcsmodel, amely ujjlenyomat olvasóval érkezett. 2019 tavaszán már a következő csúcsmodell, a P30 Pro mellett a felsőkategóriás P30 is megkapta ezt a funckiót, a Mate 20 Próhoz képest 30%-kal jobb működést ígérve.

Forrás
Huawei

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával