Hírek

Richard Yu interjút adott a Huawei OS jövőjével kapcsolatban

A Huawei-nek akár saját okostelefon és notebook operációs rendszere is lehet, amely még idén szolgálatba állhat Kínában.

A Huawei fogyasztói üzletágának vezetője, Richard Yu a CNBC-nek adott ismételten interjút és a kialakult helyzetről és a jövőről beszélt.

Huawei Mate 10 Pro az USA-ban is

Huawei – Google Android: minden hivatalos információ a történésekről

Richard Yu kiemelte és hangsúlyozta, hogy kizárólag akkor veti be a Huawei a saját operációs rendszer megoldásait, ha a jövőben semmilyen lehetőség nem volna használni a Google és a Microsoft szoftvereit.

Május közepén a kínai technológiai vállalatot az Egyesült Államok rendelete tiltólistára tette, amerikai cégek csak a kormány külön engedélyével kereskedhetnek a Huawei-jel. Ez érinti a Google és a Huawei kapcsolatát is az Android esetében. A bejelentést követően Washington azonnal egy 90 napos általános engedélyt adott ki a Huawei-nek, amely felfüggeszti a rendeletet.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A már megvásárolt és még a raktárakban álló készülékeket nem érinti az amerikai döntés

A CNBC-nek egy magasrangú Huawei alkalmazott elmondta, hogy a Huawei felkészült arra az esetre, ha nem használhatná a Google és a Microsoft rendszereit, ezen esetben a saját fejlesztésük 2019 negyedik negyedévére készen állna arra, hogy elérhető legyen Kínában, illetve 2020 első, vagy második negyedévében a nemzetközi piacon is megjelenhetne.

Ma, a Huawei-nél továbbra is elkötelezettek vagyunk a Microsoft Windows és a Google Android iránt. De ha ezeket nem tudjuk alkalmazni, a Huawei előveszi a B tervét és a saját operációs rendszerünket fogjuk használni – mondta a vállalat vezérigazgatója, Richard Yu.

Az Androidot nem tudja elveszíteni a Huawei, azonban a Google Play szolgáltatásokat, vele együtt az android alkalmazásboltját igen. A vállalat vezetője elmondta, hogy már megtalálható a készülékeken a Huawei AppGallery alkalmazásbolt, azonban még a Google Play Áruház az alapértelmezett alkalmazás erre. A jövőben talán az Aptoide lehet a partnere az alkalmazásbolt terén a Huawei-nek.

A Richard több alkalommal hangsúlyozta, hogy a Huawei saját operációs rendszerét kizárólag akkor akarja a vállalat kiadni, ha teljesen elzárná őket az Egyesült Államok kormánya a Google és a Microsoft termékeinek kiadásától.

Nem akarjuk ezt megtenni, de erre kényszerülünk az Egyesült Államok kormánya miatt. Azt hiszem az ilyen dolgok nem csak számunkra rossz hír, hanem az amerikai cégeknek is az, hiszen azt a támogatást, amelyet jelenleg ők kapnak, a jövőben a saját megoldásainkra kerülhetnek. Nem akarjuk ezt megtenni, de ha nincs más megoldás, akkor nincs más választásunk – mondta Richard Yu.

Természetesen a Huawei a saját operációs rendszerével számos kihívás elé néz. Először is a vállalatnak olyan szoftvert kell készítenie, amely felhasználói élménye megegyezik a Google megoldásával. Neil Shah, a Counterpoint Research kutatási igazgatója úgy látja, hogy az élmény mellett van a sokoldalú alkalmazásgyűjteményre és kulcsfontosságú az alkalmazások biztonságos elérhetősége is.

Az alkalmazások biztonságának biztosítása kiemelt fontossága és magában foglalja a fejlesztők alkalmazásainak ellenőrzését, hitelesítését is, ami nagy kihívás, rendkívül erőforrásigényes lehet. Az utolsó dolog, amit a Huawei szeretne, az adatvédelmi és biztonsági problémák – mondta Neil Shah a CNBC-nek.

A szoftver mellett hardveres problémákba is ütközhet a Huawei. A japán SoftBank tulajdonában lévő ARM is felfüggesztette üzleti tevékenységét a Huawei-jel, ami miatt veszélybe kerülhettek a saját HiSilicon Kirin processzorok is. A telefonok processzorainak szorosan együtt kell működnie az operációs rendszerrel, ARM nélkül pedig további kihívásokkal találkozhat a Huawei.

A Huawei alapítója is interjút adott az amerikai szankció után

Forrás
CNBC

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával