Hírek

Huawei Freebuds 3i aktív zajszűrős headset teszt

Viszonylag csendesen debütált Magyarországon a Huawei FreeBuds 3i headset, pedig egy olyan, aktív zajszűréssel rendelkező kiegészítőről van szó, amely egészen korrekt árat kapott.

Huawei Freebuds 3i aktív zajszűrős headset teszt

Fél éve teszteltem a Huawei FreeBuds 3-at, amit szerettem, de nem az árát. A Freebuds 3i közel azonos funkcionalitást hoz, némileg olcsóbban, így még több ember számára lehet opció. Érdemes figyelembe venni, hogy a Freebuds 3i nem a korábbi modell utódja, hanem inkább annak egy olcsósított kiadása, hasonlóan, mint a Watch GT 2Watch GT 2e termék párhuzam.

A Freebuds 3i fülhallgatója a klasszikus “closed fit” kialakítást követi, azaz gumiharang található rajta és ez 3 különböző méretben cserélhető, így lehetőség van arra, hogy külön az ember a megfelelő méretű harangot használja, ami a legjobban illeszkedik a fülébe. Ez elsősorban a hosszabb használat során lehet hasznos, hiszen így valószínűbb, hogy nem esik ki a fülből, illetve nem is nyomja.

Huawei Freebuds 3i aktív zajszűrős headset teszt

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A zárt jelleg más miatt is előnyös, méghozzá a zajszűrés. Elég furán hangzik, de a Freebuds 3i ANC funkciója egyszerűbben jobb, mint a Freebuds 3-é, pedig az egy drágább kiegészítő. Funkcionálisan viszont itt kevesebb a lehetőség, hiszen nincs lehetőség a zajszűrés mértékét szabályozni, csak ki-bekapcsolni lehet, bár ez talán kevésbé érdekel bárkit is, ha cserébe jobban működik, mint a drágább társáé.

A fülhallgatók gumiharangjaiból méretenként egy-egy párt ad a Huawei, viszont úgy látom, hogy azonos méretűek, mint a többi, hasonló kiegészítőé, így ha cserélni kell a jövőben, elképzelhető, hogy más headset párnája is megteszi. Ez azért is hasznos, mert egyébként nem könnyű ezeket beszerezni, pl. egyik hivatalos Huawei viszonteladó sem forgalmaz külön gumiharangot a headsethez (az AM61-hez és a CM-Q3-hoz sem).

Huawei Freebuds 3i aktív zajszűrős headset teszt

A gumiharangok segítik az illeszkedést, ennek eredményeként séta mellett például futás során sem okozott gondot, nem akart menet közben kiesni a fülhallgató. Persze ha pl. valami kívülről súrolja, mondjuk egy faághoz érve futunk el úgy, hogy az végighúz az arc oldalán, akkor előfordulhat, hogy kifordítja a hallójáratból és lehet keresni a fülhallgatót.

A fülhallgató pár egy töltő tokban hordozható. Amikor töltődik, akkor alapból nem kapcsolódik a telefonhoz, viszont ha EMUI 10.0-t, vagy újabb rendszert futtató Huawei készülékünk van, akkor a töltőtok felnyitását követően azonnal csatlakozik a készülékhez és használható, erről a telefon egy felugró ablakban tájékoztat is, ráadásul úgy, hogy a tok és a fülhallgató párok töltöttségét is kijelzi, ami kifejezetten hasznos.

Huawei Freebuds 3i aktív zajszűrős headset teszt

Természetesen nem csak Huawei telefonnal használható a Freebuds 3i, hiszen Bluetooth 5.0-n keresztül csatlakoztatható közel bármilyen telefonhoz, vagy notebookhoz, ilyenkor a párosításhoz a töltőtokon lévő gombot kell megnyomni hosszan, amíg a tok belsejében lévő LED nem villog és ezt követően csatlakoztatni a másik eszközhöz.

A Huawei AI Life alkalmazásához hozzáadható a Freebuds 3i, lehetőséget nyújtva az érintésérzékeny gombok beállításához, a viselésérzékenység aktiválásához, illetve a headset számára érkező firmware frissítések telepítéséhez.

A hangzás egészen korrekt a TWS kategórián belül, sőt, bizonyos helyzetekben talán még korrektebb is, mint a Freebuds 3-nál, bár ennek oka lehet a gumiharangos kialakítás is. A mélyhangok talán kicsit erősebbek a Freebuds 3i-ben, mellé a közép és magas hangok is elfogadhatók, bár egy-egy metál zeneszámnál azért tudott fülsiketítő is lenni a túl sok magas. Talán, ha a drágább 3-as modellhez hasonlítom, a 3i-nek jobb a basszus visszaadása, viszont gyengébb a magas és közepes hangok dinamikája.

Az ANC-t, azaz az aktív zajszűrést tekintve én kifejezetten elégedett voltam vele. Bár utazni nem kellett sehova a teszt alatt (köszi koronavírus járvány), viszont egy itthoni lakásfelújítás során, amikor a betont vésték, gyakorlatilag egy ajtó távolságra képes volt az amúgy elég hangos műveletet lecsökkenteni olyan szinten, hogy zenehallgatás mellett közepes hangerőn alig észrevehető legyen, illetve zenehallgatás nélkül hallható legyen ugyan a munkálat, de az ne legyen feltétlenül zavaró.  Ebben az árkategóriában pedig ez a szint már teljesen jó.

Huawei Freebuds 3i aktív zajszűrős headset teszt

A zajszűréshez a mikrofonokat használja a Freebuds 3i, ezért meglepő, hogy az ANC teljesen jól működik, de ha már telefonbeszélgetnék, akkor azért nem annyira acélos. Lakáson belül használva többen jelezték hívás közben, hogy hasonló a hangminőség, mintha ki lennék hangosítva. Bár hallottak, de összességében távolinak tűnt a hangom, nem olyannak, mintha 10 centira lett volna a mikrofon. Ebből a szempontból tehát lett volna még mit csiszolni. Kint a szélzajokkal sajnos kevésbé tudott megküzdeni.

Ha az üzemidőt és a töltést nézzük, itt egyéretelműen érződik az olcsóbb kialakítás a Freebuds 3 – Freebuds 3i párhuzamban. Egy feltöltéssel kb. 3 órán keresztül ment nálam a fülhallgató, zajszűréssel. A töltőtokba visszahelyezve is hamar, kb. egy óra alatt feltöltött, bár az tény, hogy a FreeBuds 3 tovább bírta, illetve gyorsabban is töltött. Ami viszont maradt a Freebuds 3-ból is, a Freebuds 3i esetén is az egyik oldal gyorsabban merül valamiért, mint a másik. Valószínűleg az adatkommunikáció iránya okozza.

Huawei Freebuds 3i aktív zajszűrős headset teszt

A töltőtok USB-C kábelen keresztül tölthető, nincs lehetőség vezeték nélkül feltölteni, így a CP60-as töltőpadról, vagy kompatibilis telefonról sem tud vezeték nélkül töltést felvenni a Freebuds 3i.

Ha a Freebuds 3-hoz hasonlítjuk a Freebuds 3i-t, igazából azt láthatjuk, hogy a Kirin A1 chip mellőzése mellett (amit nem teljesen értek, miért történt) a vezeték nélküli töltést kell mellőzni, illetve a személyre szabható ANC-t. Némileg másabb hangdinamikát kapunk, kicsivel rövidebb üzemidőt. Emellett le kell mondani a színekről is, amíg a nagytesó fekete, fehér és az amúgy elég menő pirosban is megvehető, addig a Freebuds 3i-t jelenleg csak fehérben vásárolhatjuk meg. Cserébe viszont kedvezőbb árat, hiszen 39 ezer forintért startolt el a Freebuds 3i.

Huawei Freebuds 3i aktív zajszűrős headset teszt

Nekem elsősorban a gumiharangos illeszkedés és a jobb ANC miatt tetszett a Freebuds 3i a teszt során, illetve hogy végre van egy átmenet a belépőszintű TWS Freebuds Lite és a felsőkategóriás Freebuds 3 között, ezúttal pedig valóban a Freebuds 3i lehet az aranyközépút.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával