Hírek

A Huawei, mint valódi innovátor

A 2010-es évék az Apple-t tartották az okostelefon piac innovátorának, az évtized végére azonban egyre inkább elmondható ez a Huawei-ről.

Igen, a Huawei, mint innovátor! Első olvasatra valószínűleg sokak számára nem egyértelmű, hogy miért állítom ezt, pedig több olyan, meghatározó tényezőt is fel lehet sorolni, amelyben a Huawei úttörő szerepet vállalt az elmúlt években és sikerre vitt egy-egy újítást.

Többkamerás képalkotás

Akik emlékeznek az Android hőskorára, azoknak valószínűleg emlékeznek még az LG és a HTC kétkamerás készülékeire. Igen, nem a Huawei volt az első gyártó, amely belevetette magát ebbe a témába, a viszont ennek a gyártónak sikerült azt valóban sikerre vinni.

A Huawei P9-cel megalkották a világ első olyan okostelefonját, amely a nagypiac számára készült és két kamerát tartalmazott a hátlapon. A 12 megapixeles színes szenzor mellé az innováció alapját a Leicával közösen fejlesztett második szenzor adta, amely szintén 12 megapixeles volt, azonban fekete fehér képek készítésére volt alkalmas. Ez nem csak arra volt jó, hogy kiemelkedően szép monokróm képeket készítsen vele a felhasználó, hanem arra is, hogy gyenge fényviszonyok között még szebb képek készüljenek.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

2018 tavaszán a Huawei P20 Pro telefonnal tovább lépett a fejlesztés és megszületett a háromkamerás készülék, amely úgy lett több, független teszten is a világ legjobb kamerás okostelefonja, hogy a fél évvel később érkező konkurensek sem tudták valóban megszorítani összhatásban. A nagyszerű képminőség mellett olyan innovatív extrákat adott a Huawei telefonja a felhasználó kezébe, mint az AI kompozíciók, vagy a mesterséges intelligencia által vezérelt stabilizáció, amivel éjszakai képet készíthetünk hosszú záridővel állvány nélkül.

Huawei P20 Pro bemutató

A Huawei P9-et követően a többi gyártó is érkezett a saját kétkamerás megoldásával, illetve a P20 Pro bemutatóját követően egy-egy gyártó már a három kamerás megoldással is kacérkodott, de a Huawei termékét egy, két és három kamerával sem tudták befogni a teszteken.

NPU, azaz mesterséges intelligencia a telefonban

Amikor először felmerült ez a téma, sokan legyintettek, hogy semmi értelme nincs. Majd a Huawei előbb bejelentette a Kirin 970-et, beépített NPU modullal, ezt követően pedig kiadta a Huawei Mate 10 Pro telefont, amely kihasználta ennek funkciót. Amíg a többi telefon internet segítségével, távoli szervereket igénybe véve végzi a mesterséges intelligencia számításokat, vagy esetleg a processzort használja erre a célra, ami lassabb és többet fogyaszt, addig a Huawei elérhetővé tette az offline mesterséges intelligencia lehetőségét egy okostelefonban.

A leglátványosabb alkalmazása, amelyet a legtöbbször érzékelnek a felhasználók, az a képalkotás. A telefon rögtön felismer mostanra közel két tucat fotó témát és azokhoz képes állítani a kép beállításait automatikusan, ezzel készítve olyan képet, amely sokkal közelebb van egy jól megalkotott, kidolgozott képhez anélkül, hogy utólag azon szerkeszteni kellene bármit is.

Az AI azonban nem csak a fotózásnál jön jól, ezt használja az EMUI rendszer is ahhoz, hogy a hardver teljesítményét a feladatokhoz skálázza, sőt, a felhasználói szokásokat tanulva a telefon egy idő után már tudni fogja azt, hogy a tulajdonosa milyen alkalmazást akarhat elindítani és ennek segítésével gyorsabb indítást tud biztosítani.

Az elemzők szerint a mesterséges intelligencia egy kulcsfontosságú téma lesz a jövő okostelefonjaiban. A Huawei meglépte ezt elsőként, rendkívül nagy hangsúlyt fektetve a témára és bejött.

SuperCharge és üzemidő

Aki mélyebben követi a Huawei világát, tudja, hogy a vállalat rendkívül sok pénzt fektet a kutatás és fejlesztés részlegébe. Nem olyan régen írtunk arról, hogy újabb akkumulátor áttörést ért el a vállalat, ezzel pedig még hosszabb üzemidőt biztosíthat az elkövetkező telefonjaiban. Ezen kutatási és fejlesztési munkálatok eredménye az akkumulátorokat érintő piaci előnye.

Ha megnézzük az elmúlt évek okostelefonjait, azt láthatjuk, hogy a Huawei úgy helyezett óriási akkumulátorokat a telefonjába, ahogy azt egyik másik gyártó sem tehette meg. Már 2014-ben sem volt luxus a Mate szériában a 4000 mAh kapacitás és az elmúlt években rendre ilyen nagy kapacitás került a telefonokba, a Mate 8-at és a Mate 9-et követően a Mate 10 Próba is, sőt már a P20 Pro is megkapta ezt. Az akkumulátor fejlesztéseknek köszönhetően úgy került ekkora telep a készülékekbe, hogy mindeközben két évvel ezelőtt a Samsungnál egy tervezési hiba miatt vissza kellett vonni egy teljes csúcsmodell szériát, vagy éppen az Apple a legújabb készülékeibe az elődöknél is kisebb akkumulátort kényszerült tenni.

Huawei SuperCharge teszt

A kapacitás mellett a töltésre is óriási hangsúlyt fektet a Huawei fejlesztési részlege. Jelenleg a konkurens gyártóknál a gyorstöltés egyet jelent a 9 V 2 A-es töltőkkel és a 18 wattos teljesítménnyel. A Huawei már 2016-ban 20%-ot vert erre, amikor bejelentette a SuperCharge-ot, ami 4,5 V mellett 5 A áramerősséggel töltött, ezzel 22,5 watt teljesítményre emelve az akkumulátor töltési sebességét. Ezzel a villámgyors megoldással 0-ról 100%-ra körülbelül 1 óra 10 perc alatt tölthető egy 4000 mAh-s Huawei csúcsmodell, miközben a konkurens modellek kisebb akkumulátorral 70-80% körül járnak még ekkor. A SuperCharge a világ első, a TÜV Rheinland által bevizsgált és hitelesített, biztonságos gyorstöltési technológiája.

Lehet a telefonok akkumulátor kapacitását tovább növelni? A töltési sebességet még gyorsabbá tenni? Lehet, a Huawei pedig már most tudja azt, hogy hogyan!

Színátmenetes készülékház

2012 után volt egy rövid fellángolás a telefon piacon, amikor meg-megjelentek színes telefonok, azonban az elmúlt évtizedben egy átlagos okostelefon fekete, fehér, ezüst, esetleg arany színű, a vadabb, látványosabb színek alig voltak elérhetők. Szépen lassan a Huawei azért meglépte, hogy egyre több színt vezetett be. Előbb jöttek a nagyon szép kék árnyalatú modellek, illetve a pirosak is nagyon merészek voltak. Mellette egy-két rikító szín kifejezetten bátor volt, viszont ezek elsősorban csak kisebb piaci rétegeket szolgált ki.

Magyarország imádja a P20-szériát

A Huawei P20 Pro telefonnal húzott a vállalat egy nagyon meglepőt és kiadta az alkonyatlila, közismertebb nevén a twilight árnyalatot. Felül lila, alul kék szín a hátlapon, amely mozgatásra, illetve a fénytörésnek köszönhetően változó arányt mutat.

A bemutató során sokan nem tudták hova tenni az árnyalatot, hiszen képek alapján rendkívül megosztó, a megjelentést követően azonban óriási siker lett ez a megoldás! Gyakorlatilag minden nagyobb piacon elérhető a kék és fekete mellett az alkonyatlila P20 Pro és az egyik legkeresettebb. Annyira népszerű, hogy a P20-as új, 64 GB-os kiadását is kihozták ezzel az árnyalattal, illetve az IFA-n további színátmenetes opciókat jelentett be a Huawei.

Új P20 és P20 Pro kiadások az IFA 2018-on

A sikert mi sem mutatja jobban, fél évvel a bemutatót követően előbb kisebb, majd nagyobb gyártók is elkezdtek kacérkodni a színkombináció használatával.

Mi az innováció?

Jelenleg az okostelefon piac sokadik fázisát éljük meg. A 10 évvel ezelőtti “ősrobbanáskor” természetesen sokkal gyorsabban, nagyobb mértékben változtak a készülékek. 2018-ra azonban közel jutottunk ahhoz a szinthez, ahol nincs lehetőség olyan telefont kiadni, ami homlokegyenest eltér a konkurensektől. Ez már nem az a piac, ahol a Nokia kiadta az N-Gage-et, a Snake telefonját, vagy éppen a négyzet formájú modelljét. Ilyet megoldásokat már sosem fogunk látni.

Az innováció mára nüanszokat jelent, amely valamitől még jobbá teszi a készülékeket, még kényelmesebbé válik a használatukat, jobban kiegészíti a felhasználóját.

Huawei P20 Pro alkonyatlila

Miért fontos ez? Mára az okostelefon a legtöbbet használt elektronikai tárgy az emberek életében. A felmerések alapján átlagosan többet használja egy felhasználó a telefonját egy nap, mint a tévét, vagy éppen a számítógépét. Gyakorlatilag ezt a két eszközt is kiváltják a mai telefonok valamilyen szinten.

A Huawei az elmúlt években nagyon sok olyan technológiát, megoldást mutatott be, amely bevállt. Nem csak a Huawei felhasználói számára, később más gyártók is előszeretettel használták fel a megoldásokat.

 

Október 16-án debütál a Mate 20 széria, amely tovább bővíti az újdonságok repertoárját és még jobban megerősíti a Huawei-t az innovátor szerepében.

Októberben jön a Mate 20 széria csúcsa

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával