Hírek

Huawei Nova 9 teszt

A Nova 9 egy új kezdet a Huawei számára az európai okostelefon piacon, hiszen érezhető hosszúságú kihagyás után adtak ki új telefont, amelytől sok függhet hosszú távon. A Huawei szerint a fiatalok flagshipje, szerintem egy kifejezetten jó középkategóriás modell.

Huawei Nova 9 teszt

Bécsben tartotta a bemutatóját a Huawei, ahol a Nova 9 debütált (illetve a Watch GT 3 sorozat, valamint a Freebuds Lipstick). Azóta használhatom is az új modellt. Érdekes volt az egész bemutató, tényleg próbálták úgy eladni a show-t, mintha ez egy P-szériás, vagy Mate-sorozatú csúcsmodell bemutatója volna. Közben azért érződtek a finom kihagyások, hiszen egy szó nem esett az AI-ról, a hardveres alapokról, de a kamerát érintő rész is erősen a főkamerára fókuszált. Nem véletlenül. Mert ha a piacot nézzük, ez nem egy flagship. Persze a Huawei aktuális kínálatának ez a csúcsa, amely szempontjából mondható rá, hogy csúcsmodell, csak ezzel a Huawei P9 óta felépített 5 évet csúfolják meg.

A Huawei Nova 9 egy középkategóriás modell, annak viszont jó!

Ha a kijelzőt vesszük, akkor még igaz is lehet a csúcsmodell megközelítés. Ez a legjobb része véleményem szerint a Nova 9-nek.

A 6,57”-os OLED panel kiváló színvisszaadással és megjelenítéssel rendelkezik. 1020×2340 képpontos (FullHD+) felbontást kapott, támogatja a 120 Hz-es képernyőfrissítési frekvenciát, valami 300 Hz-es az érintés mintavételi frekvenciája.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Huawei Nova 9 teszt

Hasonlóan a korábbi (valóban) csúcsmodellekhez, ívelt panelt kapott, az OLED kijelző kis mértékben lekerekedik. Mind a megjelenítés, mind a visszajelzés sebessége nagyon jó, a Huawei ebben jót alkotott.

Ami minimálisan talán belerondít a képbe, az felül középen a punch hole, amelybe a szelfi kamerát helyezték, ez talán túl nagy lett, korábbi modellekben szerintem kisebb volt.

Az oldalsó keret műanyag ugyan, de elég merev érzetet kelt. A vonalvezetésében visszaköszön a Huawei P30 Pro, amelynek az alsó és felső éle le volt csapva – ugyan ezt tapasztalható a Nova 9-nél is 

Alul egy hangszóró, egy USB-C csatlakozó, egy mikrofon és egy SIM tálca foglal helyet. Kettő darab nanoSIM illeszthető a tálcába. Nincs helye se microSD-nek, se a Huawei fejlesztésű NM Card kártyának, nem bővíthető tehát a háttértár fizikailag. Nincs eSIM támogatás sem.

Huawei Nova 9 teszt

A jobb oldalt a bekapcsológomb megkapta azt a piros betétet, amely korábban szintén a P- és Mate-széria tagjaira volt jellemző.

A hátlap valóban látványosra sikerült. Hozzám, mint a legtöbb tesztelőhöz, szintén az “égbolt kék” színverzió került. Elsőre azt lehetne rá mondani, hogy csajos, de egyébként inkább uniszex.

Az üveg hátlap felső felülete matt, ezáltal nem gyűjti az ujjlenyomatokat. Alatta viszont van egy csillogó, színváltó réteg, így kifejezetten látványos.

Huawei Nova 9 teszt

Szintén említésre méltó a bal felső sarokban a kamera sziget, ami indokolatlanul nagy lett. Egy hatalmas kapszula jellegű lekerekített kiemelkedésbe kerültek a kamerák. Legfelülre, egy ezüstözött gyűrű kapta az 50 megapixeles Ultra Vision kamerát. Valószínűleg ez azonos lehet azzal, ami a Huawei P40 Pro főkamerája is, ebből a szempontból nem is kell tőle tartani.

Alatta egy másik körlapba került a további három kamera és a vaku, ezekről azonban később.

A készülék összeszerelése, illesztései hibátlanok, nagyon masszív hatású készülék, de ezt meg is szokhattuk a Huawei-től, illetve ez elvárt is lehet.

A Huawei kénytelen egyelőre mellőzni a saját fejlesztésű Kirin processzorait. Ez rányomta a bélyegét a bemutatóra is, hiszen amíg korábban óriási hangsúlyt kapott a hardver, annak AI fejlesztései és hasonlók, addig Bécsben erről szinte egy szó sem esett. Ennek oka, hogy a Nova 9-be a Qualcomm által gyártott Snapdragon 778G 4G SoC került bele. Ez egyébként alapvetően egy nem rossz középkategóriás modell, négy Cortex-A78-as 2,42 GHz-es maggal, illetve négy Cortex-A55-ös 1,8 GHz-es maggal, plusz az Adreno 642L-lel. 

Nincs 5G támogatás, ahogyan erre utal a chip neve is – köszönhetően a Huawei elleni amerikai szankcióknak. A gyártó csak 4G-s chipeket tud vásárolni, a Qualcomm pedig az 5G-s modelljeiből készít a Huawei számára 4G-s kiadásokat, hogy ki tudja szolgálni a céget. Ugyanis arra kaptak engedélyt az amerikai cégek, hogy 4G-s SoC-ket értékesítsenek a Huawei-nek.

Egyébként ebben is van AI, a Qualcomm 6. generációs megoldása (Hexagon™ 770), illetve 6 nm-es gyártástechnológiával készült a chip, tehát lemaradásban nincs. Persze nincs 5G, nem is lesz benne. Valószínűleg egyébként ez sok gondot a jövőben sem okozna, hiszen a 4G-s hálózatok sebessége is bőven kiszolgálja a felhasználói igényeket.

Az, hogy 8 GB RAM került a telefonba, gyakorlatilag az elvárt szint volt, ha már flagshipnek hívja a Huawei – de 200 ezer forinthoz közelítő árcímkével amúgy sem illett volna kevesebbet beletenni. A 128 GB háttértár már nem annyira kiemelkedő. A jóval korábbi középkategóriás P40 Lite is ennyit kapott, mégsincs fele ennyi sem az ára. Persze oka lehet a háttértár méretének a globális chiphiány, egyszerűen jelentősen megdrágultak a komponensek a világban. Arra azért elég, hogy bátran telepítsünk alkalmazásokat, legyen hely a zenéknek, videóknak, képeknek.  Ahogy fentebb írtam, nincs memóriakártyás bővítési lehetőség, megtelt háttértár esetén tehát marad a törlés, és/vagy a felhő alapú tárolás.

Huawei Nova 9 teszt

A 4300 mAh-s akkumulátor egyáltalán nem kiugró érték manapság, sőt helyenként már kicsinek is hathat, de ennek ellenére a 6-8 órás kijelzőidőt tudta hozni a Huawei Nova 9. Sokkal izgalmasabb viszont a hozzá tartozó 66 wattos SuperCharge lehetősége, amelyhez a töltő ott van a dobozban. Egyáltalán nem nagy az adapter, amely segítségével 40 alatt feltölthető a telefon. Ez egy nagyon kényelmes megoldás. Kár, hogy a dobozban lévő töltőn kívül a telefon megjelenésekor még nem kínál más hasonló kiegészítőt a Huawei. Bár létezik 66 wattos autós töltő, vagy éppen külső akkumulátor, ezeket 2021 végén még nem hozta be Magyarországra a Huawei, sőt magát a hálózati adaptert és a hozzá való 6 A-es kábelt sem lehet még külön megvenni, ha kellene egy második.

A töltés egyébként nem csak gyors, hűs is. Nem igazán nőtt 36 fok fölé a készülék hőmérséklete közben a méréseim alapján, ami mindenképpen pozitívum. A TÜV Rheinland biztonsági tanúsítványával is rendelkezik a rendszer, így nem is kell tartani problémától.

Harmónia van, de HarmonyOS nincs (?)

Nagyon nehezen kommunikálható szoftveres helyzetben van a Huawei. Igazából a struccpolitikát választotta, nem kommunikál. Az érdekesség nem az, hogy nincs Google támogatás és Play áruház, hanem csak HMS és AppGallery. Sokkal inkább a HarmonyOS, az Android, az EMUI témakörében.

2020-ban volt célozgatás arra, hogy az EMUI 11 lehet az utolsó EMUI verzió, amelyet kiadhat a Huawei és jön a HarmonyOS, azaz a saját fejlesztésű OS. A HarmonyOS jött is idén, telefonon viszont kizárólag Kínában. Nemzetközi szinten nem, csak tableten és órán kóstolgatható. 

Lett viszont egy EMUI 12 nevű felület, ráadásul Android 11 alapon (amit szintén nagyon rejteget a Huawei). Szépen csendben csak úgy felbukkant. Na ezzel jött a Huawei Nova 9 is.

Huawei Nova 9 teszt

Ezzel az EMUI 12-vel nincs semmi baj – érdekesség viszont hogy gyakorlatilag ez ugyan úgy néz ki, ugyan úgy működik mint Kínában a HarmonyOS. A felhasználókat teljesen összezavarja. De nem csak őket. Több hazai újságíró is úgy tesztelte a készüléket, hogy abban a hitben volt hogy a HarmonyOS fut a készüléken és ez szerepelt a tesztjükben is először. 

Van tehát Android 11-ünk, illetve egy EMUI 12-nk, aminek felülete, funkciói közel teljes átfedést mutatnak a HarmonyOS-sel.

A főképernyőn elsőre változatlannak tűnhet, de valójában apró újdonságok megjelentek benne. Ilyen az ikonok csoportosítása. Ezek nem mappák, szimplán kisebb csoportok. Alapból egy 2×2-es ikonhelyre beszuszakolhatunk 3×3 ikont még. Amit nem kapunk meg a HarmonyOS-ből, az az “Snipetek”, azaz a különböző widgetek amelyeket az appok tudnak. Maguk a widgetek egyébként elérhetők, de ezek a “Snipetek” némileg másabbak – lásd a MatePad 11 tesztben a részleteket.

Számomra csalódás, hogy az iOS-hez némiképpen hasonlóan különválasztották az értesítési sávot és a beállításokat felügyelő részt. Ha a kijelző bal oldaláról húzom le az ujjam fentről, akkor jön elő az értesítési sáv. Ha jobbról, akkor a Vezérlőpult felület, ami némileg átszabásra került.

Eddig sem volt egyszerű a képernyő méretek miatt egy kézzel elérni az értesítési sávot, mostmár viszont ez szinte kivitelezhetetlen is egy átlagos tenyérmérettel. A felület egyébként tetszetős, szeretem, csak kellene valamilyen átmenet, átnavigálás a kettő közül, amelyet kihagyott a Huawei. Ez egyébként a MatePad 11-en jópofa, hiszen jól illeszkedik a kijelző mérethez, de telefonon annyira nem vicces.

Ezen a modellen is az AppGallery szolgál elsődleges alkalmazásboltnak, azon appok, amelyek nem találhatók meg benne és működnek GMS nélkül, a Petal Search által beszerezhetők. Számomra pozitívum, hogy a Curve Pay segítségével lett végre használható mobilfizetési lehetőség (és a Raiffeisen RaiPay alkalmazása is elérhető lett).

Az biztos egyébként, hogy panasz nincs a sebességre, gyors, akciókész a rendszer, de ez a 2,5 éves Huawei P30 Pro készülékemre is igaz, ezt tehát megszokhatták a Huawei felhasználók már az elmúlt évek során.

Amit szintén megszokhattak, az a kiemelkedő kameraminőség a Leicával karöltve. Ezt viszont nem fognak kapni a Nova 9-ben. Egyrészt nincs Leica kamerarendszer. Ennek oka egyszerű, korábban is csak a felsőkategóriás és a csúcskategóriás modellekben volt ez elérhető (ahogyan a P50 szériában is ott van), a középkategóriában nem. A Nova 9 pedig oda tartozik.

Huawei Nova 9 teszt

Az 50 megapixeles Ultra Vision kamera egyébként nagyon jól működik, jó képeket készít nappal és éjjel. Ez teljesen kifogja szolgálni az átlag felhasználókat, nem fognak csalódni benne.

Van viszont másik három kamera, amelyre sajnos nem lehet büszke a Huawei. Van egy 8 megapixeles ultra-széles látószöggel rendelkező kamera. Nem feltétlenül csinál rossz képet, ha jók a fényviszonyok, messze van azonban attól, amit flagship kamerának hívott korábban még a Huawei. Hiszen 2 évvel korábban pont az volt a Huawei egyik kiemelt képessége, hogy új 40 megapixeles szenzort vetett be a széles látószögöz. Helyette a Nova 9-ben lévő 8 megapixeles egység igazából semmivel nem jobb, mint ami a 2,5 éves P30 Lite-ban volt (jó eséllyel ugyan az).

Évek óta kapnak az olcsó középkategóriás telefonok 2 megapixeles “makró” kamerát. Hát nagyon sok fény és egy marék szerencse kell ahhoz, hogy ezzel valóban olyan képeket lehessen készíteni, mint amit a Huawei-vel mutogat. A való életben a főkamerával jobb képet készíthetünk a közeli tárgyakról, mint a dedikált makrókamerával.

És hogy biztosan “négykamerás” legyen a készülék, van egy újabb 2 megapixeles szenzor, ami a mélységélességet szolgálja. Korábban erre a Huawei a csúcsmodellekben a ToF szenzort használta, amely valóban egészen jó mélységadatokkal szolgált. A Nova 9-be került 2 megapixeles kamera viszont nem az a polc. Sajnos közel sem annyira részletes, annyira kifinomult a mélységélesség a segítségével, mint amit elvárhatunk.

Mondhatjuk tehát azt, hogy ha csak elővesszük a Nova 9-et és fotózunk, teljesen jó képet kapunk. Ha viszont már mondjuk széles látószögre váltanánk, zoomolunk (nincs optikai zoom), vagy túl közelről fotóznánk, akkor csak középszerű, vagy az alá sorolható képeket kapunk.

Az előlapi kamerára viszont nem lehet panaszunk. Ez egy 32 megapixeles szenzorra épül, támogatja a 4K-s videót is. Korábban a Huawei még azt mondta, hogy azért teszi a bal oldalra a kijelzőbe vágott kamerát, mert ott zavarja legkevésbé a felhasználót. Két évvel később ez mégis visszavándorolt középre. Hivatalos indoklás nincs, hogy miért, viszont oka lehet a vlogolásra szánt funkciók és a középen lévő kamerával kevésbé tűnik kancsinak az ember.

A vlogolás funkció részeként egy videón belül van lehetőség váltogatni az első és a hátlapi kamerák között, sőt egyszerre akár mind a kettő képe is megjelenhet különböző elrendezésekben.

Huawei Nova 9 teszt

Azoknak, akik már használtak HMS-only modellt, mondjuk a P40 Lite-ról, P Smart 2021-ről váltanának fel, ismerős lesz a Huawei ökoszisztémája és szeretni fogják a készüléket. Ha viszont valaki elégedett Mate20 Pro, P30 Pro, Mate30 Pro, P40 Pro tulaj, akkor számára kevésbé logikus döntés a Nova 9.

Nyilván szóba jönnek a konkurens ajánlatok is. A HONOR 50 közel csontra ugyan ez, csak GMS-sel, 5G-vel és 108 megapixeles kamerával (amivel ráadásul inkább rosszabbak mint sem jobbak a képek). Hasonló áron. Közben jön a Xiaomi, az Oppo, a Realme.

Huawei Nova 9 teszt

A Huawei helyzete nem egyszerű. A Nova 9 egy különleges új kezdet lehet a cégnek. Arra mindenképpen jó, hogy új modellel legyen a piacon. Valószínűleg sokan fogják is szeretni. Kiemelkedő szolgáltatás, hogy akik 2021. december végéig beregisztrálják a telefonjukat a MyHuawei alkalmazásban (és 2021. október 21. előtt már rendelkeztek Huawei ID-val), azok 1 évig kijelzőtörés elleni garanciát is kapnak (egyszeri ingyenes kijelzőcsere).

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával